HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

Folkeskolens Prøver dansk
I slutningen af 9. klassetrin aflægger eleverne Folkeskolens Prøver i faget dansk. Den skriftlige del består af en prøve i læsning og retskrivning samt en prøve i skriftlig fremstilling. Ved afslutningen af 10. klasse kan eleven også aflægge prøve, og den skriftlige del omfatter her tre dele; en prøve i læsning og sprogbrug, en prøve i modtagerrettet kommunikation og en prøve i skriftlig fremstilling.
Prøven i læsning og retskrivning efter 9. klasse er opdelt i to selvstændige dele. Ved prøven i læsning vurderes elevernes læsefærdigheder (læseforståelse og læsehastighed) i forhold til både skøn- og faglitterære tekster. Eleven prøves i at anvende forskellige læsemåder, læseteknikker og læseforståelsesstrategier, eksempelvis at skimme en tekst, at punktlæse eller at nærlæse. Erfaring viser, at læseprøven er ganske krævende for eleverne, og det anbefales da også, at eleverne læser regelmæssigt, mindst 10 sider om dagen gennem hele deres skoletid.
Ved prøven i retskrivning prøves elevernes færdighed i at stave ord og vendinger i dansk skriftsprog. Derudover afprøves deres færdighed i at bruge sproget korrekt, at sætte tegn, at finde de vigtigste sætningsled og at genkende og anvende ordklasser.
Til prøven i skriftlig fremstilling vælger eleven mellem seks forskellige opgaver, som oftest skal besvares i en bestemt genre. Forudsætningerne for at kunne løse opgaven tilfredsstillende er et alsidigt og grundigt arbejde med skriftlig fremstilling gennem hele skoleforløbet.
Som udgangspunkt er det ikke tilladt at anvende IT-hjælpemidler i form af ordforslagsprogrammer eller oplæsningsstøtte til afgangsprøverne. Reglerne kan dog fraviges på baggrund af indstilling fra klasselæreren i samråd med forældrene og eleven. Eleven er medbestemmende i forhold til, om prøven ønskes aflagt på særlige vilkår. Tværgående Enhed for Læring kan inddrages i form af en udtalelse om elevens behov for at gå til prøve på særlige vilkår, såfremt forældre og/eller skoleleder ønsker en sådan vurdering. Tilladelsen til en fravigelse gives af skolelederen. Det er en grundlæggende forudsætning, at de hjælpemidler, som ønskes anvendt ved afgangsprøven, anvendes i den daglige undervisning (Skolestyrelsen 2009).