top of page

kontinuitet - fra dagtilbud til skole 

Samarbejde mellem pædagoger, børnehaveklasseledere og lærere

I overgangen mellem dagtilbud og skole og SFO sikres kontinuiteten med udførlige overleveringssamtaler samt fælles overgangsaktiviteter. På overleveringsmødet mellem dagtilbud, SFO og skole diskuteres forhold omkring det kommende skolebarn, således at skolen får indblik i det enkelte barns kompetencer inden for den samlede børnegruppe.

 

For at undgå at barnets sproglige udvikling bremses ved overgangen til skole, er det vigtigt, at netop barnets sproglige udvikling er et fast punkt på dagsordenen til disse overleveringsmøder. Erfaring viser (EVA 2008b), at barnets adfærd ofte får megen fokus på disse møder, og det er derfor vigtigt at aftale en struktur for mødet, som sikrer, at der kommer fokus på barnets sproglige færdigheder. Dette kan gøres ved at lade et skriftligt dokument danne basis for samtalen. Dokumentet skal tydeliggøre hvilken information, der er vigtig at få frem. På denne måde sikres det samtidigt, at viden om barnets kompetencer fastholdes, også ved senere skift i personalegruppen - et mundtligt overleveringsmøde er flygtigt og sårbart over for personaleskift og fravær.

 

En væsentlig kilde til viden om barnets sproglige færdigheder i dagtilbud og forudsætninger for skriftsproglige færdigheder ved skolestart stammer fra sprogvurderingerne, som gennemføres i 3-års-alderen, i 5-års-alderen og ved skolestart. Resultaterne og de eventuelle efterfølgende tiltag vil typisk være beskrevet i individuelle handleplaner (dagtilbud) eller elevplaner (skole). Derudover kan der være tale om materiale i form af pædagogiske evalueringsredskaber som TRAS eller LUS eller en anden form for systematisk opsamling af iagttagelser omkring barnets sproglige og skriftsproglige færdigheder. Al denne viden skal gerne videreformidles, og det vil her være naturligt at tage afsæt i de planer og dokumenter, som allerede er udarbejdet, så samarbejdet bliver så funktionelt som muligt.

 

Det er desuden særdeles anbefalelsesværdigt at arbejde med fælles overgangsaktiviteter, som danner basis for et sammenhængende sprogarbejde. Man kan med fordel aftale fælles overgangsaktiviteter for de lokale børnehavers storbørnsgrupper og skolens SFO og børnehaveklasser. Overgangsaktiviteter kan dreje sig om en aftale om fælles aktiviteter, eksempelvis hvordan man arbejder med opdagende skrivning og bogstavlege eller retningslinjer for børnehavebørnenes besøg på skolen og øvrige fælles aktiviteter mellem børn og personale i både dagtilbud og skole.

 

Navnligt i skolens 0.0.-klasse er der rig mulighed for at skabe stærk sammenhæng mellem de lokale børnehaver og skolen. Her kan børnene blive trygge ved pædagogerne fra SFOen og børnehaveklasselærerne og samtidigt være blandt de pædagoger, de kender fra børnehaven. Også her kan der sættes fokus på sprog, og man kan arbejde med skriftsproglige aktiviteter og bogstavlege. Det er igen de lokale børnehaver og skolens ansvar at lave klare samarbejdsaftaler, hvori planen for at sikre kontinuitet er nøje overvejet og beskrevet.

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page