HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

hvad er data?
Data forbindes ofte med det, der kan tælles og måles. Derfor møder man også tit en forståelse af, at data er det, der indsamles med kvantitative dataindsamlingsmetoder. Kvalitative data kan fx give svar på spørgsmål som “hvor mange”? og “hvor ofte?”.
Imidlertid kan man også med fordel arbejde med kvalitative dataindsamlingsmetoder. Kvalitative data kan fx give svar på spørgsmål som “hvorfor?”, “hvordan?” og “hvad?”.
Pointen er, at man kan bruge mange forskellige former for data til at få viden om elevernes udbytte af undervisning og deres progression i forhold til læringsmålene. Det er evalueringens formål, der afgør, hvilken eller hvilke metoder der skal vælges til dataindsamlingen. Man må derfor fra gang til gang vurdere, om et undersøgelsesspørgsmål bedst egner sig til et spørgeskema, et interview, observationer og /eller andre metoder.
Kvantitative dataindsamlingsmetoder giver kort fortalt tællelige data. Der er gode til at mål på ting, der er direkte målbare, fx om eleverne har lært forskellige begreber, fakta eller arbejdsmetoder. Eksempler på kvantitative metoder er: test, spørgeskema, fraværsstatistik.
Kvalitative dataindsamlingsmetoder giver kort fortalt mulighed for at få et billede af de elementer, der er svære at iagttage og tælle. De er gode til at få nuancer, processer, forståelser og lignende komplekse elementer frem. Eksempler på kvalitative metoder er: interview, observation, analyse af skriftlige produkter. Bemærk, at kvalitative metoder til tider kvantificeres. Der kan fx tages tid på forskellige aktiviteter (fx tiden fra en opgave stilles til alle elever er i gang) eller tælles markeringer i en ellers kvalitativ observation.
Det er ofte givtigt at kombinere flere metoder i sin dataindsamling - og gerne på tværs af kvalitative og kvantitative metoder. Det kan fx være at kombinere en test med en samtale med eleverne - eller at observere eleven, mens han/hun laver en test, at lave interview med eleverne efter en observation af et undervisningsforløb eller at kombinere elevernes selvevaluering med en test.
I EVA-rapporten “Et bevidst blik på alle elevers læring” (2014) udfoldes følgende pointer:
-
Data er ikke kun det, der kan tælles
-
Nøgleordet skal være systematik
-
Tegn på læring og tegn på deltagelse er to forskellige ting
-
Data, analyser og vurderinger skal adskilles
-
Det er opfølgningen, der skal sikre, at evalueringen ikke bliver et tomt ritual
Ovenstående er et udtræk af pointer fra ovenstående rapport. Du kan finde rapporten her