HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

Fase 1: Den stille periode
Varighed
-
Ca. op til 2-6 mdr.
Udvikling
For nogle børn er mødet med det nye sprog og den nye verden så overvældende, at de totalt tier - de gennemløber ”den stille periode”.
Nogle vælger måske helt bestemte sammenhænge, hvor de udveksler ord, fx med udvalgte kammerater. Denne periode kan vække bekymring, da perioden kan være stressende for både barn, forældre og personale. Det er dog normalt, at nogle børn vælger at være stille i en periode i forbindelse med mødet med et nyt sprog. Der må naturligvis følges opmærksomt fra voksenside og man skal som pædagogisk personale følge barnet tæt og evt. involvere andre faggrupper (fx psykolog), hvis der ikke er tegn på udvikling.
-
Man kan være opmærksom på om barnet udviser nysgerrighed og interesse i sin omverden og i at deltage i vuggestuens/børnehavens aktiviteter. Hvordan trives barnet?
-
Kommunikerer barnet non-verbalt?
Ligesom når spædbarnet skal lære sit modersmålet, er der i starten en stille periode, hvor barnet primært lytter og retter sin opmærksomhed på sprogets lyde og mønstre. Dette skal til for at barnet på sigt kan opdele talestrømmen i særskilte ord og ikke bare høre sætninger som et langt ord. Det der adskiller denne proces i andetsprogstilegnelsen fra førstesprogstilegngelsen er, at man hører og opdeler ord med udgangspunkt i de sproglige erfaringer, man har fra sit modersmål. Denne del af andetsprogstilegnelsen er børn bedre og hurtigere til end voksne - både fordi deres hjerner fortsat er plastiske og fordi de endnu ikke har så solid erfaring med deres modersmål. Dette er også grunden til, at børn på sigt ikke har accent på deres andetsprog til forskel fra voksne andetsprogstilegnere. I slutningen af denne fase begynder barnet at gentage enkelte ord og korte, faste sætninger, fx "ha' vand".
Anbefalinger
Det er vigtigt at undgå at presse barnet ved at afkræve svar (fx. i form af mange spørgsmål). Tilbyd i stedet sprog ved at sætte ord på genstande og rutiner i hverdagen - anvendelse af sprog i meningsfulde sammenhænge (situationsafhængig sprogbrug) er vigtigt for tilegnelsen af et nyt sprog, da nye ord og begreber bedst læres i en kontekst som det tosprogede barn kan tolke betydning ud fra. Regelmæssighed, forudsigelighed og rutiner sikrer, at barnet opleve de samme ord mange gange samt hjælper barnet med at kunne afkode sproget og situationer omkring sig.Anvend et rigt og nuanceret sprog, også selvom barnet i starten ikke forstår sproget. I denne sammenhæng er voksen enetale en forudsætning for at barnet opnår mange erfaringer med det nye sprog. Understøt sproget med visuel kommunikation (fx billeder, konkreter og piktogrammer) så meget som muligt.
Modtager I et nyankommet barn, der først lige er begyndt at lære dansk, vent da 4-6 måneder med at foretage en sprogvurdering.
Læs mere om denne fase her.