HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

læse- og skriveteknologi
Læse- og skriveteknologi som inkluderende redskab
Anvendelse af læse- og skriveteknologi til oplæsning og skrivestøtte er i dag et væsentligt element i undervisningen. Teknologien gør det muligt at erstatte den traditionelle, visuelle afkodning med computerens oplæsning af tekst og dermed – populært sagt – ”læse med ørerne” eller ”pc-læse” (Jensen, Arendal & Holmgaard 2008). Eleven har således mulighed for at springe direkte til arbejdet med at forstå teksten uden først at skulle afkode teksten på traditionel vis. Elevens frie valg af afkodningsform er et udtryk for et inkluderende læsebegreb, idet særligt elever i varierende grad af læsevanskeligheder på denne måde kompenseres for svage, visuelle afkodningsfærdigheder og dermed opnår mulighed for at indgå i undervisningen på lige fod med klassekammeraterne i arbejdet med tekster.
Også i skriveprocessen kan eleven støttes ved hjælp af it. Ordforslagsprogrammer gør det muligt at få støtte til stavning af ord i skriveprocessen, så eleven i højere grad kan opnå at stave korrekt. Programmets oplæsningsfunktion kan desuden benyttes til lyttekorrektur, så eleven kan få direkte feedback på det skrevne og lytte sig frem til eventuelle fejl eller udeladelser.
Men det er ikke kun elever i skriftsproglige vanskeligheder, som kan have gavn af at anvende læse- og skriveteknologi. Elever med uproblematiske afkodningsfærdigheder kan også have glæde af at læse med ørerne, eksempelvis ved særligt svære, faglige tekster eller tekster på fremmedsprog, som særligt udfordrer eleven. Erfaring viser, at den dygtigere afkoder på denne måde får frisat energi til arbejdet med forståelsen samt får mulighed for variation i måden at tilegne sig viden på, hvilket kan være befordrende for motivationen i læringssituationen.
Læse- og skriveteknologi som undervisningsmiddel
Ofte benyttes læse- og skriveteknologi som et redskab i tilegnelsen af viden, men det er også muligt at tænke og benytte programmet som et undervisningsmiddel, der kan bidrage til, at eleven udvikler sine læse- og stavefærdigheder. Især er det væsentligt, at elever i skriftsproglige vanskeligheder ikke kun kompenseres, men også sideløbende undervises direkte i lydprincippet, så også elevens selvstændige læsning og stavning udvikles. Forskning viser (SFI 2014), at brug af læseteknologi har effekt på udviklingen af elevens læsning, men det er vigtigt, at undervisningen er tilrettelagt, så eleven også arbejder aktivt med sammenhængen mellem bogstav og lyd. Brug af it-programmer kan altså effektivisere den veltilrettelagte undervisning.
Også når det gælder de yngste elever, er det en oplagt mulighed at benytte programmer, som fokuserer på tilegnelse af lydprincippet. Her har et lokalt udviklingsarbejde vist, at elever i indskolingen med fordel kan anvende udvalgte funktioner i IntoWords i sammenhæng med den øvrige undervisning i lydprincippet. Dermed kan Into Words sætte lyd på elevens arbejde med at skrive sig til læsning, men undervisningen bør være nøje tilrettelagt i forhold til elevens færdigheder og med en progression, som er tilpasset disse.