HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

Modersmålsundervisning
Forskning viser, at tosprogede elever har nemmest ved at starte læseindlæring på deres modersmål. Ligeledes har de mulighed for, især ved alfabetiske sprog, at overføre afkodningsfærdigheder fra det ene sprog til det andet.
Et godt førstesprog er også en uvurderlig ballast, når andetsproget skal tilegnes: Børnene har begrebet på førstesproget, fx engelsk. Nu står tilbage at lære, at den velkendte ”chimney” hedder ”skorsten” på dansk. Dette er nemt. Hvis ”the chimney” derimod er en ukendt størrelse, skal barnet både sætte sig ind i, hvad denne rygende indretning egentlig er – og derefter give det ukendte begreb en benævnelse på andetsproget dansk. Her vil barnet ganske forståeligt komme i vanskeligheder.
Også for børn, der vender tilbage til fædrelandet, er modersmålsundervisning en nyttig ballast. De skal ikke igen evt. starte forfra, som de prøvede ved ankomsten til Danmark. Ligeledes vil den løbende kommunikation med venner og slægtninge lettes, hvis barnet også har kendskab til modersmålet, hvilket bl.a. giver modersmålet en central placering i forhold til barnets identitetsarbejde.
Deltagelse i modersmålsundervisning er kun mulig for skoleelever (dvs. børn fra 6-18 år), der har EU og EØS-lande som fædreland. Hvis flere nationers sprog skal inddrages, kan det kun ske efter kommunalbestyrelsens vedtagelse.
Betingelser for oprettelse af modersmålsundervisning
Horsens Kommune etablerer hold i modersmålsundervisning for børn fra EU og EØS-lande samt børn fra Grønland fra Færøerne, såfremt der er mindst 5 interesserede deltagere (jævnfør Bekendtgørelse om Folkeskolens Modersmålsundervisning §3).
I skoleåret 2017-18 tilbydes der undervisning i islandsk og polsk. Undervisningen er frivillig og er placeret udenfor den almindelige undervisningstid.
Forsøg med modersmålsbaseret undervisning
Horsens Kommune deltager i undervisningsministeriets forsøgsprogram vedrørende modersmålsbaseret undervisning og kvalificering af sproginddragelsen i undervisningen. Forsøgsprogrammet har til hensigt at skaffe pædagogisk anvendelig viden om, hvordan tosprogede elevers faglighed, selvværd, motivation og trivsel løftes.
Forsøgsprogrammet indbefatter modersmålsundervisning af traditionel karakter – dvs. undervisning i et specifikt modersmål for en mindre gruppe elever, forsøg med den nye undervisningsdisciplin ”Almen Sprogforståelse”, som arbejder med systematisk udvidelse af den samlede elevgruppes ordkendskab bl.a. via inddragelse af klasserummets sproglige mangfoldighed, kvalificering af den sproglige dimension i matematikundervisningen via kompetenceudvikling for lærere samt flere timer i dansk.