top of page

Praksiseksempel - sandt eller falsk

Sandt eller falsk

Indholdspunkter

Beskrivelse

Institution/skole

Ansvarlig pædagog/

lærer

Valgt metode til evaluering

Begrundelse for valg af metode

Læringsforløbets varighed

Mål og tegn for læringsforløbet

Læringsforløbets indhold i overskrifter

Antal deltagende

børn/elever

Målgruppe

- alder

- særlige              

   forudsætninger

Hvordan er evaluerings-metoden/

redskabet blevet anvendt?

  • i planlæg-ningsfasen

  • i gennem-førelsesfasen

  • i evaluerings-fasen

Hvad har udbyttet været af anvendelsen af evaluerings-metoden/

redskabet?

Hvordan kan evaluerings-metoden/

redskabet understøtte arbejdet med feedback?

Hvordan kan evaluerings-metoden/

redskabet understøtte, at evalueringen bruges fremadrettet (formativt) i planlægningen af kommende forløb?

I hvilket omfang og på hvilken måde er forældre inddraget?

Langmarkskolen

Tanja Grøn Damsgaard/Tina Novic

Sandt eller falsk-metoden kombineret med en selv- og lærervurdering med smileyhoveder. Resulatet og progressionen visualiseres i en rød-gul-grøn-planche på klassen, der løbende justeres.

Eleverne er involveret i evalueringen af deres eget ordkendskab. Kombinationen med rød-gul-grøn sikrer, at deres progression bliver synlig for dem selv og for læreren.

15 klokketimer (1 uge)

Mål: at mestre personlig hygiejne, opnå viden om sundhed og kost samt udvikle et godt ordkendskab inden for dette område.


Tegn: At man kan se forbedringer i deres madpakker, lugte at de har vasket sig og børstet tænder samt at eleverne anvender de udvalgte ord, når der tales/skrives om emnet.

Sundhed. Kost. Kroppen. Personlig hygiejne.

12 elever

Alder: 13-15 år

 

Særlige forudsætninger: Elever i en modtagerklasse, der kun har opholdt sig Danmark i kort tid. Mange af dem kommer fra krigshærgede områder.

Planlægningsfasen:

Forud for selve sandt eller falsk-testen, udførte eleverne en selvvurdering, hvor de blev bedt om at markere, hvorvidt de forstod en række ord. Eleverne vurderede deres kendskab til hvert enkelt ord ved at sætte mund på en smiley.

Sandt eller falsk-metoden blev udført inden forløbet blev sat i gang, således at resultatet af denne kvalificerede udvælgelsen af fokusord til forløbet. Klassens overordnede resultat af sandt eller falsk-testen blev visualiseret på en rød-gul-grøn-planche for at synliggøre målet og progressionen.

 

Gennemførelsesfasen:

Midtvejs i forløbet blev sandt eller falsk-testen gentaget og resultaterne førte til en justering af progressionen på rød-gul-grøn planchen (progressionsplanchen). Ordenes kategorisering i rød-gul-grøn planchen sker dermed ud fra lærerens skøn på baggrund af sandt eller falsk-testen. Til dette blev smileyerne igen brugt - denne gang af læreren.

 

Evalueringsfasen:

Slutteligt blev evalueringen lavet som videooptagelser med lærerbestemte aktiviteter for at evaluere, om eleverne aktivt kunne anvende de udvalgte ord produktivt.

Herefter blev klassens fremgang igen gjort synlig på planchen.


Efter hver evaluering fik eleverne hver især ligeledes et stykke papir med ordene på, hvor de ord, som de selv kunne var streget over med en overstregstusch, således at de kunne se deres individuelle progression.

Sammen med rød-gul-grøn-planchen gav sandt eller falsk-redskabet en involverende og visuel synlighed på klassens og den enklete elevs progressionen, hvilket medførte en målrettethed fra elevernes side. Det fastholdte fokus på målet omkring udvikling af ordkendskabet både for lærere og elever.

På den måde som det er brugt her i kombination med rød-gul-grøn-metoden understøtter redskabet arbejdet med feedback ved, at der løbende gives feedback, som både er visuel og synlig for eleverne

Læreren eller pædagogen planlægger fremtidige aktiviteter ud fra de ord, der endnu står i det røde felt i rød-gul-grøn planchen efter endt forløb, på trods af at de to forløb ikke umiddelbart har nogen sammenhæng. Eksempel: Næste forløb er eventyr, og allerede nu påtænker læreren at have aktiviteter med i dette forløb omkring personkarakteristik, da slutevalueringen af ordkendskabet efter forløbet om personlig hygiejne viste ord, der endnu ikke var tilegnet, men som i dette forløb kan bruges i personkarakteristikkerne.

Forældrene har ikke været inddraget i det aktuelle forløb, men det vil være oplagt at informere forældrene om, hvilke fokusord eleverne arbejder med og opfordre dem til at bruge fokusordene hjemme.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page