top of page

kontinuitet - mellem klassetrin 

I teamsamarbejdet omkring den enkelte klasse eller årgang er det væsentligt at samarbejde om udviklingen af elevernes sprog og skriftsprog. I skolestarten arbejder pædagoger og lærere sammen om elevernes faglige og sociale udvikling, og den enkeltes rolle og forpligtelser skal aftales. Her er det væsentligt at få afklaret, hvordan skolepædagogerne bedst kan støtte op omkring opbygningen af inkluderende læringsmiljøer og inddrages i samarbejdet omkring udvikling af sprogstimulerende aktiviteter.

 

Også senere i skoleforløbet er elevernes skriftsproglige udvikling hele teamets ansvar og bør jævnligt tematiseres på teammøderne. Teamet kan bla. samarbejde omkring afdækning af elevernes generelle læringsforudsætninger, fx. skriftsproglige færdigheder og evne til at strukturere, idet disse forudsætninger har stor betydning for, hvordan undervisningen i de forskellige fag skal differentieres. På samme måde kan teamet fastlægge fælles fagbegreber og metoder i den faglige læsning og skrivning, så eleverne oplever genkendelighed, og det enkelte fag underbygger elevens samlede kompetenceudvikling, fx. omkring brug af læseforståelsesstrategier og ordkendskab.

 

Når elevernes skriftsproglige færdigheder afdækkes, fx. gennem test, diskuteres det i teamet, hvordan undervisningen i alle fag skal tilrettelægges og differentieres i forhold til elevernes færdigheder.  Teamets arbejde kan kvalificeres ved, at man på alle årgange afholder klassekonference (læringskonference), hvor teamets lærere, skolens læsevejleder og ledelse samt evt. øvrige relevante ressourcepersoner diskuterer elevernes læringsudbytte, fx dokumenteret gennem testresultater og observationer fra undervisningen. Hermed får lærerne og pædagogerne omkring klassen mulighed for at få sparring i forhold til det enkelte barns sproglige og skriftsproglige udvikling., og den fortsatte pædagogiske indsats i klassen kan fastlægges og iværksættes.

 

Teamet skal være opmærksom på, at dokumentation skal viderebringes ved lærerskift, eksempelvis når eleven overgår fra indskoling til mellemtrin og videre til udskoling.

 

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page