top of page

kontinuitet - fra skole til ungdomsuddannelse 

Samarbejde mellem lærere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne samt UU-vejlederen

Samarbejdet mellem lærerne i henholdsvis grundskole og ungdomsuddannelse er af en grundlæggende anden karakter, end det traditionelt ses i overgangen mellem dagtilbud og skole, idet de to personalegrupper i udgangspunktet ikke mødes omkring den enkelte elev eller klasse. I stedet er det UU-vejlederen og lærerne, som vejleder eleverne om overgangen til ungdomsuddannelsen, ligesom eleverne også kan hente råd og vejledning på www.ug.dk og www.evejledning.dk.  

 

Teamets undervisning i det obligatoriske emne Uddannelse og Job (UJ) danner grundlaget for og kvalificerer arbejdet med elevens uddannelsesplan, som påbegyndes i 8. klasse. I sammenhæng med Introduktionskurserne i 8. klasse (to gange to dages besøg på ungdomsuddannelserne plus en dags introduktion til erhvervsuddannelserne) og UU-vejlederens kollektive vejledning, er elevplanens uddannelsesafsnit det dokument, der samler og beskriver elevens arbejde med sin egen uddannelsesplanlægning. Dertil kommer uddannelsesparathedsvurderingsprocessen, som påbegyndes i 8. klasse med en foreløbig vurdering af elevernes faglige, personlige og sociale forudsætninger for at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse efter endt grundskole. Læreren gennemfører sammen med eleven en undersøgelse af dennes personlige og sociale forudsætninger i løbet af november måned.

Elevens uddannelsesønske og karakterer samt lærerens vurdering af de sociale og personlige forudsætninger anføres i elevplanen, hvorefter det sendes til www.optagelse.dk. På baggrund af denne proces iværksættes en pædagogisk indsats eller en pædagogisk og vejledningsmæssig indsats – sidstnævnte i samarbejde mellem skole og UU. Undersøgelsen danner sammen med elevplanen grundlag for den fremadrettede dialog med eleven om dennes personlige og sociale forudsætninger for uddannelse. I Horsens Kommune laves der endvidere en tidlig vurdering af elevernes uddannelsesparathed, som ligger i 7. klasse.

 

Det er lærerteamets ansvar, med bistand fra UU-vejlederen, gennem hele skoleforløbet at styrke elevernes valgkompetence og give dem viden om uddannelse, erhverv og arbejdsmarked til brug for arbejdet med elev- og uddannelsesplan. Denne viden samt evnen til at anvende den danner sammen med den kollektive vejledning fundament for elevens valg af ungdomsuddannelse. UUs vejledningsindsats differentieres, og det er således udelukkende de ikke uddannelsesparate elever, der tilbydes individuel vejledning og gruppevejledning fra UU.

 

I løbet af 9. klasse træffer eleven afgørelse om valg af ungdomsuddannelse, og den digitale tilmelding til ungdomsuddannelsen udfyldes. Her differentieres vejledningen også, således at UU vejleder kollektivt omkring udfyldelse af www.optagelse.dk, mens ansvaret for at uddannelsesparate elevers ansøgning bliver udfyldt og afsendt ligger hos forældrene.

 

Af hensyn til ungdomsuddannelsens planlægning af en funktionel overgang anbefales det, at lærerne laver en særlig beskrivelse af elevens skriftsproglige færdigheder i de tilfælde, hvor lærerne vurderer, at eleven har behov for særlig støtte fremadrettet. Beskrivelsen udarbejdes med udgangspunkt i nedenstående spørgsmål og sendes digitalt til forældrene, således at de kan vedhæfte beskrivelsen til ansøgningen til ungdomsuddannelsen. På denne måde har ungdomsuddannelsen mulighed for at forberede og tilrettelægge en målrettet indsats, særligt i forhold til elever i varierende grad af skriftsproglige vanskeligheder. Skulle forældrene nære ønske om, at skolen sender beskrivelsen direkte til ungdomsuddannelsen, bør der udarbejdes og underskrives en samtykkeerklæring specifikt for dette.

 

For ikke-uddannelsesparate elever gælder det, at UU-vejlederen har ansvaret for afsendelse af ansøgningen. Beskrivelser af skriftsproglige vanskeligheder for disse elever sendes derfor til UU-vejlederen, som sørger for at disse videresendes til de aftagende institutioner.

 

Det skal understreges, at det er den modtagende ungdomsuddannelse/10. klasse-skole, der afgør hvilken støtte, der bør iværksættes for den enkelte elev.

 

Skabelonen til nedenstående ansøgning kan downloades her

 

Bilag til www.optagelse.dk

Elevens navn:

 

Klasse:

 

Afgivende skole:

Spørgsmål

Lærerteamets vurdering

Hvori består elevens primære skriftsproglige vanskeligheder (læsning, skrivning eller stavning)?

  • Kan eleven læse alderssvarende, skøn-/faglitterær tekst med forståelse? Evt. lixtal

  • Hvordan er elevens ordkendskab?

  • Hvad er elevens læsehastighed? Påfør eventuelt antal ord/minut

  • I hvilket omfang har eleven vanskeligheder med skriftlig fremstilling, herunder disponering?

  • I hvilket omfang har eleven vanskeligheder med stavning?

Hvilke tiltag har været iværksat, herunder brug af læse- og skriveteknologi?

  • I hvilket omfang har eleven brug for oplæsningsprogram, herunder indscannede tekster (dansk, engelsk, matematik)

  • I hvilket omfang har eleven brug for ordprædiktionsprogram/ordforslags-program?

  • I hvilket omfang har eleven brug for talegenkendelsesprogram?

  • I hvilket omfang kan eleven kompensere for sine vanskeligheder med brug af læse- og skriveteknologi?

  • I hvilket omfang er eleven fortrolig med brugen af læse- og skriveteknologi, og vil han/hun benytte det i dagligdagen?

Hvordan er elevens motivation for og indstilling til læsning, skrivning og stavning, og hvordan forholder eleven sig til sine vanskeligheder?

Er eleven testet ordblind? Hvornår og af hvem? Vedlæg dokumentation

I hvilket omfang har eleven modtaget særlig tilrettelagt indsats i løbet af grundskolen? Beskriv kort de væsentligste indholdselementer.

Skal eleven have dispensation til Folkeskolens prøver? Hvilke fag og med hvilken begrundelse?

Hvilke støttebehov har eleven fremadrettet?

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page