top of page

Sproglig opmærksomhed og legeskrivning

Også gennem legeskrivning fremmes børnenes sproglige opmærksomhed. Ligesom legelæsning er legeskrivning en aktivitet, som mange børn spontant begynder på, når de oplever voksne skrive i forskellige situationer. Det lille barn ”skriver” typisk ved hjælp af kruseduller eller selvopfundne tegn, men efterhånden som det opdager bogstaverne, inddrager det disse. Da barnet endnu ikke kender sammenhængen mellem bogstav og lyd, kan barnets tekst ikke læses i konventionel forstand. Men barnet ved som regel udmærket, hvad det skriver – det kommunikerer og eksperimenterer med, hvordan skrift bruges til at fastholde et budskab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Styrken ved den legende skriveproces er, at barnet trygt kan udforske skriftsproget og dermed ”fejle med lav faldhøjde” (Hagtved 2004). Skrivningen tager udgangspunkt i barnets ideer, følelser og behov, og barnet er aktivt både sprogligt og motorisk, og der er endnu ingen krav til en sproglig formåen, som kunne mindske motivationen..

 

Den voksne kan støtte barnets sproglige eksperimenter ved at svare på spørgsmål, fx vise barnet sammenhængen mellem lyd og bogstav. Ofte er bogstaverne i barnets navn udgangspunktet for barnets nysgerrighed, og det vil derfor være naturligt at lære barnet både at skrive og læse sit eget navn. Dermed bruges børnenes navne som afsæt for forståelse af bogstavernes funktion

 

Forskning viser, at skrivning i høj grad fremmer børns forståelse for sammenhæng mellem lyd og bogstav (Trageton 2004). Børn kan – enkelt udtrykt - skrive sig til læsning. Når barnet i børnehaven legeskriver, får det anledning til at ”smage” på ordet og adskille de enkelte lyde. Dermed udvikles den sproglige bevidsthed yderligere, og forudsætningerne for læse- og skrivetilegnelsen styrkes.

 

 

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page