HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

supplerende undervisning i dansk
Tosprogede børn, som besidder det dansksproglige fundament, som er nødvendigt for at kunne deltage i den almindelige undervisning, men som har behov for støtte i forhold til at sikre den fortløbende sproglige udvikling, skal tilbydes supplerende undervisning i dansk som andetsprog.
Den enkelte skole er forpligtede på at følge ministeriets anbefalinger, som lyder, at dansk som andetsprog så vidt muligt skal tænkes ind som en dimension i den almindelige undervisning – jf. figuren nedenfor, som illustrerer, at trin 1 i videst mulige omfang skal efterleves, og at trin 4 anvendes i tilfælde, hvor det er pædagogisk velbegrundet at placere undervisningen udenfor klassen i den almindelige undervisningstid.
Det står klart, at de enkelte skoler i Horsens Kommune har forskellige forudsætninger i forhold til organiseringen af dansk som andetsprog, idet andelen af tosprogede elever varierer fra distrikt til distrikt. Ikke desto mindre er det meget vigtigt, at elever med behov for sprogstøtte ikke blot tages ud af almenundervisningen, fordi det er den måde man ”plejer” at løse opgaven på. På baggrund af de lokale forudsætninger skal det tages op til nøje overvejelse, hvorledes den supplerende undervisning organiseres bedst muligt med det sigte at sikre den største progression hos den enkelte elev. Forskning peger i den sammenhæng på, at det ikke har en gavnlig effekt at tage eleven ud af almenundervisningen med henblik på at give vedkommende intensiv sprogundervisning (SFI 2012), hvilket understøttes af figuren. Hovedoverskriften lyder, at den tosprogede elev skal kunne profitere af sammenhængen mellem den supplerende undervisning i dansk som andetsprog og alle de øvrige fag. DsA er en tværfaglig dimension, som skal kunne mærkes!
