top of page

Afkodning 0.-2. klasse

Sikre afkodningsfærdigheder er en væsentlig forudsætning for at blive en sikker læser. Det er derfor centralt, at eleverne får forståelse for forholdet mellem sproglyde og bogstaver og udvikler et funktionelt bogstavkendskab. De skal blive sikre i at vende opmærksomheden fra sprogets indhold til sprogets form, så de kan tilegne sig den alfabetiske skrift.

 

Eleverne skal lære sig en række afkodningsstrategier, så de videreudvikler deres færdigheder i at forbinde bogstav og lyd og angribe nye og ukendte ord. Når eleven kan identificere og manipulere med den enkelte lyd, er vejen banet for en velfungerende afkodning. Arbejdet med at træne og automatisere de grundlæggende afkodningsstrategier fungerer optimalt, når eleven læser lydrette tekster af passende sværhedsgrad.

 

Desuden kan eleverne med fordel arbejde med opdagende skrivning, hvor de får anledning til at eksperimentere med at udtrykke sig skriftligt. Under denne proces bearbejder eleven i sit eget tempo forholdet mellem lyd og bogstav. Herved sikres det, at eleven arbejder med sprogets kode i en meningsfuld sammenhæng og på baggrund af egne forudsætninger.

 

Elevens fonologiske opmærksomhed kvalificeres sideløbende ved hjælp af sproglege og målrettede, sproglige aktiviteter med fokus på henholdsvis hele ord, stavelser og enkeltlyd (fonemer). Forskning viser, at særligt færdigheder på enkeltlydsniveau befordrer læseudviklingen - populært sagt kan eleven ”skrive sig til læsning”.

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page