top of page

Cloze-test

Hvad er en cloze-test?

En cloze-test er en tekst, hvor man har fjernet en række ord og således har efterladt "huller" i teksten. Barnets opgave er at finde de rigtige ord og placere dem i tekstens "huller".

 

Hvorfor skal jeg bruge en cloze-test?

Cloze-testen giver mulighed for at afdække, hvorvidt eleverne kan anvende udvalgte fokusord i en kontekst.

 

Hvem er målgruppen?

En traditionel cloze-test kræver, at barnet kan læse teksten. Med de mindre børn kan man lave cloze-testen mundtligt.

 

Hvad er cloze-testens styrker og svagheder?

Styrken ved cloze-testen er, at den er let og hurtig at gennemføre og giver pædagog/lærer et hurtigt overblik over barnets kendskab til de udvalgte fokusord. Cloze-testen tydeliggør således både for pædagog/lærer og for barnet, hvilke ord barnet kan anvende. 

 

Svagheden ved cloze-testen er, at den kun giver et overfladisk indblik i barnets forståelse for fokusordene, i det muligheden for at gætte ud fra konteksten er forholdsvis stor. Testen kan altså ikke sige noget om, hvordan barnet kan anvende ordet produktivt på egen hånd.

 

Hvordan kan anvendelsen af cloze-testen varieres og differentieres?

Cloze-testen kan laves som stillelæsningstest, hvis børnene kan læse teksten på egen hånd og kan således laves samlet i gruppen/på klassen. Fokusordene kan placeres i bunden af papiret, så eleverne kan bruge udelukkelsesmetoden (bruger man it, kan ordene flyttes direkte med musen), men vil man gøre testen mere krævende, kan man lade eleverne selv finde frem til ordene uden hjælp.

 

Ønsker man bevægelse, kan fokusordene placeres rundt i lokalet, hvor børnene skal finde dem som ordkort. 

 

Kan børnene ikke selv læse teksten, kan børnene række et ordkort med det rigtige fokusord op i luften, når læreren holder en pause i sin oplæsning af cloze-testen. Alternativt kan børnene have en liste med numre på hver sætning. Når læreren læser sætning 1 op, lægger eleven det fokusord, som passer i sætning 1 på den linje, hvor der står 1.

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page