top of page

fordele og udfordringer for tosprogede

Kognitive fordele ved tosprogethed

I en globaliseret verden er der naturligvis åbenlyse fordele forbundet med det at tale flere sprog.

Endvidere peger undersøgelser på, at tosprogede har en større metalingvistisk forståelse end etsprogede. Det betyder, at deres sproglige opmærksomhed er skærpet, hvilket bl.a. vil være en fordel i tilegnelsen af andre sprog.

Disse kognitive fordele kommer også til udtryk på ikke-sproglige områder såsom i håndteringen af kompleks information samt i sortering af relevant information fra irrelevant information (Højen 2009).

 

Udfordringer forbundet med tosprogethed

For andre tosprogede er mulighederne derimod indskrænkede, hvis adgangen til førstesproget har været begrænset af fx krig og flugt. Med et manglende grundlæggende sprogligt fundament bliver indlæringen på andetsproget svært tilgængelig. Kontakten til omverdenen og deltagelse i det sociale liv kan blive hæmmet af manglende sproglige forudsætninger.

Som pædagogisk personale er det meget vigtigt at være opmærksom på det tosprogede barns sproglige progression. Om end ydre omstændigheder kan betyde, at sprogtilegnelsen er en tidskrævende proces, så er det meget vigtigt at være opmærksom på, at der sker en udvikling.

 

Når man beskæftiger sig med tosprogede børns sprogudvikling, er det afgørende, at barnets sproglige kompetencer ikke holdes op mod en etsproget norm. Det tosprogede barn skal ganske vist opnå et sprogligt niveau på andetsproget, som gør, at det er i stand til at gennemføre et uddannelsesforløb i en dansk kontekst, men dets udgangspunkt er et andet end tilfældet er hos etsprogede børn.

”Den gensidige afhængighedshypotese” er en måde at forklare det tosprogede barns sproglige udgangspunkt. Denne hypotese understøttes af ”dual-isbjerg-modellen” (Cummings 1996), som illustrerer den indbyrdes afhængighed mellem barnets to (eller flere) sprog.

 

 

Isbjerget fungerer som metafor for andetsprogsudviklingen og er centeret omkring følgende elementer:

Toppen af bjerget udgør den del af sproget, som man kan høre – dvs. udtale, intonation, rytme og grammatik. Toppen inddeles i L1 (modersmålet) og L2 (andetsproget).

Fundamentet består af meningsdannelse og fortolkning med udgangspunkt i barnets samlede erfaringer og begreber.

Fundamentet er selvsagt afgørende for barnets beherskelse af sproget. Den sproglige viden, som barnet har tilegnet sig via sit modersmål, vil således lette barnets tilegnelse af andetsproget, hvorfor barnets to eller flere sprog samlet set udgør en ressource i sprogtilegnelsesprocessen og dermed ikke er at betragte som indbyrdes konkurrerende men som indbyrdes supplerende ressourcer (Maarssø 2010).

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page