top of page

Kompetencer

For at kunne tilrettelægge, gennemføre og evaluere en effektfuld indsats i forhold til at udvikle børns/elevers sprog og skriftsprog er det en forudsætning, at alle pædagoger og lærere i såvel dagtilbud som skole har en solid og opdateret viden om sproglig og skriftsproglig udvikling og sprogets betydning for læringsprocessen. Derfor er det centralt, at pædagoger og lærere efteruddannes og opkvalificeres i tilstrækkeligt omfang. Dette gælder også for pædagoger og faglærere i skolen, som skal klædes på til at tage medansvar for elevernes skriftsproglige undervisning, fx skal faglæreren kunne undervise eleverne i metoder og redskaber til faglig læsning og skrivning i netop deres fag.

 

Også sprog- og læsevejlederen samt øvrige ressourcepersoner på det sproglige område har behov for jævnlig opkvalificering samt mulighed for at holde sig opdateret med resultater fra undersøgelser og den nyeste forskning på feltet. Samtidig har vejlederne som faglige ressourcepersoner også behov for at dygtiggøre sig i forhold til i de udfordringer, som selve vejlederrollen byder på.

 

 

Imidlertid er kurser og efteruddannelse i sig selv ingen garanti for, at kompetencerne omsættes på en måde, så det har effekt på elevernes læringsudbytte. Pædagogisk og didaktisk praksis er kompleks og situationsafhængig, og det er derfor vigtigt, at man samarbejder lokalt om at skabe de nødvendige kompetencer gennem fælles refleksion over praksis. Forskning har vist (EVA 2008a), at fagprofessionelles kompetencer med fordel kan udvikles tæt på praksis, fx. gennem lokale aktionslæringsforløb.

 

Stærke faglige kompetencer er en forudsætning for at skabe læring hos børn/elever, men ingen garanti. Organisering, samarbejde og didaktiske og faglige kompetencer hos personalet skal spille sammen - i praksis.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page