top of page

rød-gul-grøn

 

Hvad er metoden rød, gul, grøn?

Rød, gul, grøn er et redskab til at synliggøre børnenes kendskab til udvalgte fokusord. Børn og/eller pædagog/lærer placerer hvert enkelt fokusord i een af tre kolonner:

 

Rød: Jeg har aldrig hørt ordet før (rød

Gul: Jeg har hørt ordet før 

Grøn: Jeg kender ordet 

 

Kolonnernes præcise ordlyd kan varieres i forhold til målgruppen.

 

Typisk vil redskabet anvendes før, under og efter læringsforløbet.

 

Hvorfor skal jeg bruge metoden?

Metoden kan fungere som et redskab til dels at afdække elevernes kendskab til fokusordene og dels at følge elevernes progression i løbet af læringsforløbet. Redskabet kan være med til at synliggøre læring for børnene og danne baggrund for feedback. Redskabet giver pædagogen/læreren overblik og understøtter et systematisk og målrettet arbejde med fokusordene.

 

Redskabet rammesætter, at børnene overvejer deres egne forudsætninger for læring og følger deres egen progression og er således med til at bevidstgøre børnene om egen læringsudbytte.

 

Hvem er målgruppen?

Alle børn. Jo ældre børnene er, jo større er mulighed for at anvende metoden som en selvvurdering og/eller kammeratvurdering i samarbejde med pædagogen/læreren.

 

Hvad er metodens styrker og svagheder?

Styrken ved metoden er, at den er nem og hurtig at arbejde med i løbet af læringsforløbet. Med de tre farver visualiserer den på letforståelig måde, hvordan og hvor meget børnene lærer, hvilket er motiverende for børnene og støtter pædagogen/læreren i sin differentiering og evt. justering af mål undervejs i forløbet.

 

Svagheden ved metoden er, at den i høj grad beror på børnenes selvvurdering, og det er i sagens natur svært at vurdere sit eget kendskab til et ord, som man kun delvist kender - særligt for de yngre børn. Metoden bør derfor anvendes i kombination med andre evalueringsmetoder.

 

Hvordan kan anvendelsen af metoden varieres og differentieres?

Metoden kan anvendes som et individuelt redskab til at følge egen progression - i samarbejde med pædagogen/læreren - og det kan være gruppens/klassens fælles redskab og fx. hænge på væggen eller ligge som dokument i Google, hvor eleverne kan flytte ordene imellem kolonnerne. Dette afhænger af børnegruppens alder og klimaet i gruppen, da det enkelte barns fremskridt (eller mangel på samme) dermed kan blive meget tydeligt.

 

Fordelen ved at gøre ordene tydelige i klassen er, at børnene har ordene foran sig hele tiden og dermed får mulighed for løbende repetition, samtidig med at de kan følge deres egen progression. For at undgå at presse det enkelte barn uhensigtsmæssigt kan man evt. flytte fokusordene fra kolonne til kolonne i forhold til hovedparten af børnenes kunnen, så den afspejler gruppens fælles kompetencer.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page