HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

sandt eller falsk?
Hvad er sandt eller falsk-metoden?
Sandt eller falsk-metoden er opbygget med klassiske multiple choice-spørgsmål, hvor barnet svarer sandt eller falsk og på den måde afdækkes det, hvorvidt barnet forstår ordet og dets anvendelse.
Hvorfor skal jeg bruge metoden?
Sandt eller falsk er et redskab, der hurtigt og nemt afdækker børnenes ordkendskab. Det giver det pædagogiske personale et hurtigt overblik over de ord, der skal arbejdes målrettet med, og dermed kvalificerer det pædagogen og lærerens valg af fokusord.
Hvem er målgruppen?
En traditionel sandt eller falsk-evaluering kræver, at barnet selv kan læse. Men da det pædagogiske personale kan justere redskabet, således at det også kan udføres mundtligt, kan det anvendes til alle børn uanset alder og niveau.
Hvad er metodens styrker og svagheder?
Fordelen ved sandt eller falsk-redskabet er, at det er enkelt og let at gå til både for børnene og det pædagogiske personale. I forbindelse med et forløb kan redskabet med fordel bruges som både før-, midtvejs- og slutevaluering, således at man kan følge børnenes progression.
Idet børnene blot skal svare sandt eller falsk, evaluerer redskabet ikke, hvorvidt børnene kan anvende ordet produktivt på egen hånd i flere forskellige sammenhænge.
Hvis redskabet ikke kombineres med andre metoder såsom rød-gul-grøn-metoden, kan det desuden være vanskeligt at give børnene feedback på deres læring og progression.
Hvordan kan anvendelsen af metoden varieres og differentieres?
Der er rig anledning til at variere og differentierer anvendelsen af metoden idet den både kan anvendes skriftligt og mundtligt, og fordi det pædagogiske personale forholdsvist enkelt kan finde på sandt eller falsk-udsagn, der muliggør forskellige emner og sværhedsgrader. For at få større indsaigt i barnets reelle kendskab til ordet, kan der laves flere sandt eller falsk-udsagn, der indrager det samme ord. Desuden kan testen gøres sværere ved at tilføje flere svarmuligheder end blot de to oprindelige.
Desuden kan metoden med fordel kombineres med rød-gul-grøn-metoden, idet resultatet af sandt eller falsk-testen kan overføres til en rød-gul-grøn-planche, således at barnets resultat og progression bliver synlig for barnet selv. Som variation til rød-gul-grøn metoden, kan man også anvende smiley-systemet, der både kan anvendes af læreren/pædagogen og eleven (selvevaluering).