top of page

sprogforståelse 3.-9. klasse

I løbet af mellemtrinnet bliver læsning den væsentligste kilde til tilegnelse af nye ord og begreber. Eleverne skal lære at benytte ordbøger, og de skal undervises i strategier, som gør dem i stand til at udlede ords betydning fra konteksten og fra ordenes betydningsdele (morfemer).Særligt elevernes læsning af fagtekster stiller store krav til elevernes præcise forståelse af førfaglige og fagspecifikke ord. Et sådant fagligt ordkendskab må nødvendigvis udvikles inden for det enkelte fag i sammenhæng med etablering af faglig viden og kendskab til de teksttyper, som er typiske for faget.

 

Den enkelte faglærer bør derfor arbejde bevidst med udvalgte ord fra de tekster, som anvendes i undervisningen. Læreren må udvælge de mellemfrekvente og lavfrekvente ord, som hun forventer, at eleverne kan få problemer med, og som er centrale for hendes fag samt planlægge aktiviteter, som eleverne skal gennemgå før, under og efter læsningen for at tilegne sig ordene. Det er centralt, at de valgte metoder er involverende og sikrer dyb bearbejdning af ordenes betydning via gruppe- og klassediskussioner. Eleverne lærer bedst nye ord, mens de bruger dem i samarbejde med kammerater og lærere.

 

Lærerens oplæsning af litteratur giver stadig mulighed for at møde udfordrende sproglige strukturer og nye ord. Elevernes udbytte forøges, hvis eleverne får lejlighed til at arbejde videre med ordene i flere kontekster og får mulighed for at repetere deres brug.

 

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page