HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

Sprogforståelse
En anden type af vanskeligheder drejer sig om problemer med sprogforståelsen. Elever, som er i denne type vanskeligheder, kan have en uproblematisk afkodning, men har svært ved at forstå det læste. Disse elever har således ingen hjælp af at få teksten læst højt, men har i stedet behov for støtte til at udlede tekstens budskab og opnå en tilfredsstillende læseforståelse.
Der kan være flere årsager til, at en elev oplever vanskeligheder med forståelsen af tekst. Elevens ordkendskab er en væsentlig forudsætning for læseforståelse, og elever med et lille og unuanceret ordkendskab vil derfor ofte opleve begrænsninger i deres læseforståelse. Hos tosprogede elever, som oplever problemer med læseforståelsen, vil forklaringen ofte findes her. Elever i ordblindevanskeligheder kan som følgevirkning have hæmmet vækst i ordkendskab og derfor have en nedsat sprogforståelse.
Også elevens baggrundsviden og evne til at danne følgeslutninger (inferenser) har betydning for kvaliteten af læseforståelsen. Sådanne svage forudsætninger kan ligeledes have indflydelse på elevens skrivefærdigheder, hvor eleven oplever vanskeligheder med at udtrykke sig nuanceret og disponere en sammenhængende tekst.
Elever i disse vanskeligheder behøver støtte til at strukturere egne skriveprocesser.
En anden årsag handler om elevens indsigt i sine egne forståelsesprocesser – sin rolle som aktiv læser. Passive læsere kan opleve problemer med læseforståelsen, idet de ikke sammenholder tekstens information med deres baggrundsviden og ikke stiller spørgsmål til deres egen forståelse eller formår at ændre strategi, hvis forståelsen bryder sammen.
Vanskeligheder med sprogforståelsen viser sig ofte først i løbet af mellemtrinnet, hvor teksterne bliver mere komplekse og indeholder mere fagspecifikke ord. Elever på mellemtrinnet og i udskolingen, som oplever vanskeligheder med læseforståelsen, skal naturligvis tilbydes hjælp, men allerede i løbet af indskolingsårene kan man arbejde forebyggende med elevernes forudsætninger for at forstå tekst.
Elever som oplever vanskeligheder med sprogforståelse skal undervises i ordkendskab. De skal lære at aktivere deres forforståelse og benytte forskellige typer af læseforståelsesmodeller og grafiske figurer. Samtidig skal de lære at være opmærksomme på deres egen forståelsesproces og stille spørgsmål til deres forståelse under læsning. At arbejde med følgeslutninger (inferenser) og genrekendskab vil også styrke elever med svag læseforståelse.