HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

tekstforståelse 3.-9. klasse
En væsentlig udfordring i den fortsatte læseundervisning er at styrke elevernes forudsætninger for at læse faglige tekster i fagene. Eleverne skal tilegne sig en række redskaber, som de kan bruge til at læse sig til viden i mange forskellige genrer og undervisningssammenhænge så hurtigt og sikkert som muligt. Centrale elementer i undervisningen vil derfor dreje sig om læseforståelsesstrategier, læseformål, læseteknikker og indsigt i rollen som aktiv læser.
Læseforståelsesstrategier er de mentale aktiviteter, som eleven iværksætter for at forstå en tekst før, under og efter læsning. Der findes flere forskellige typer af læseforståelsesstrategier, og det er derfor vigtigt, at eleven opbygger en viden om hvilken strategi, der er hensigtsmæssig at anvende i forhold til det givne læseformål.
Læreren må derfor altid sikre, at eleverne er klar over formålet med læsningen af tekster i fagene og samtidig tydeliggøre for eleverne, hvordan de på den baggrund udvælger og implementerer en funktionel strategi. Læseformålet danner også baggrund for elevernes valg af læseteknik som oversigtslæsning, punktlæsning eller nærlæsning. Det er via lærerens tydelige modellering, at eleven bliver bevidst om sit eget valg af strategier og teknikker og efterhånden kan anvende disse selvstændigt og således blive en aktiv læser. Den aktive læser er desuden i stand til at reflektere over det læste og læser ikke bare, hvad der står på linjerne. Han kan også læse mellem linjerne og bag ved linjerne, og han forholder hele tiden det læste til sin forforståelse og viden om emnet.