HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

Fonologi 3-6 år
Udtalen er den hørbare side af sproget, og den tiltrækker sig omgivelsernes og barnets egen opmærksomhed. Det er vigtigt at forstå barnets sprog som børnesprog og ikke som et forkert voksensprog. I slutningen af børnehaven er lydsystemet og lydudviklingen stort set etableret, og barnet vil forfine brugen af de sproglige lyde.
Det er helt normalt, at børn i alderen 3 år laver enkelte forenklinger eller erstatter enkelte lyde med andre lyde. Således hører man ofte børn, der forenkler såkaldte konsonantklynger til enkeltlyde, fx kan ordet ”stol” blive udtalt ”dol”, eller man møde børn, der erstatter en g-lyd med en d-lyd, fx kan farven ”gul” blive udtalt ”dul”. Først når barnet når 4-års alderen kan man forvente at udtalen er på plads. Dog bør man være opmærksom på børn allerede i 3-års alderen, der laver systematiske fonologiske forenklinger og erstatninger, da det kan være tegn på, at barnet har svært ved at skelne mellem sproglydene og derfor har brug for en særlig indsats. Børn, der har fonologiske vanskeligheder, vil ofte også opleve vanskeligheder med at læse og skrive, når de kommer i skole, hvorfor en tidlig sproglig indsats er altafgørende for barnets senere læring. Det er derfor vigtigt at være meget opmærksom på barnets fonologiske udvikling.
I denne alder har sproglege med rim, remser og rytmer en særlig interesse hos børnene, og det er derfor en taknemmelig opgave for den voksne at planlægge og udføre sproglege med bevægelse. Vær særlig opmærksom på de børn, der ikke kan lave egne rim, og støt disse børn ekstra meget i arbejdet med rim og remser.
