HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

Læring og hukommelse
Hukommelsen er en del af den menneskelige kognition, og den spiller en afgørende rolle i alle former for læring. Alle elevens erfaringer bliver systematiseret og lagret i hukommelsen for så senere at kunne genkaldes. Først når information er lagret, har en reel læring fundet sted.
Man skelner normalt mellem to typer hukommelse: korttidshukommelsen, herunder arbejdshukommelsen, og langtidshukommelsen:
Korttidshukommelsen er begrænset og benyttes i situationer, hvor man skal kunne huske noget detaljeret i kort tid. Om det er nødvendigt, kan denne information så bearbejdes og bliver hermed en del af langtidshukommelsen, hvis kapacitet antages at være ubegrænset.
Arbejdshukommelsen kan betegnes som en mellemstation, hvor en midlertidig opbevaring og bearbejdning af stof finder sted (Levine 1994). Især arbejdshukommelsen er afgørende for læring, idet det er denne type hukommelse, der opbevarer og bearbejder ny, indkommende information i et givent øjeblik, sideløbende med at denne nye information sammenholdes med allerede lagret viden fra langtidshukommelsen. Arbejdshukommelsen spiller navnligt en central rolle, når eleven stilles overfor følgende opgaver (Levine, 1994):
-
Fastholde information, mens den udvikles, bearbejdes og anvendes
-
Genkalde viden fra langtidshukommelsen mens nogle informationer fastholdes i korttidshukommelsen
-
Fastholde enkelte komponenter i en opgave, mens man løser opgaven
-
Fastholde en række nye informationer, så de forbliver meningsfulde
-
Fastholde en langsigtet plan, mens man løser en kortsigtet opgave
Det er vigtigt at være bevidst om, at når vi taler om hukommelse, er der en væsentlig forskel på at genkende og genkalde viden og information. Hvor genkendelse af stof kan betegnes som en passiv og automatisk proces, kræver genkaldelse en aktiv og bevidst fremkaldelse af lagret viden.
Som lærer og pædagog er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man kan forvente af elevernes arbejdshukommelse, og følgende kan betegnes som nogle af hukommelsens milepæle (Krogh 2012):
Arbejdshukommelsens milepæle
-
Elever i alderen 5-8 år kan forventes at huske 2 ting af gangen
-
Elever i alderen 10-15 år kan forventes at huske 3-4 ting af gangen
-
Elever omkring 16 år kan forventes at huske 5 ting af gangen
Derfor er det som lærer væsentligt at være opmærksom på, hvor mange ting, der foregår i klasserummet på samme tid samt mængden af informationer og beskeder, der gives.