HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

iagttagelsesskema
Hvad er et iagttagelsesskema?
Et iagttagelsesskema er et skema, hvori det pædagogiske personale kan registrere det enkelte barns kendskab til udvalgte fokusord. Skemaets opsætning og design kan varieres på mange forskellige måder, men grundlæggende består skemaet af en kolonne til børnenes navne samt en kolonne til hver af de udvalgte fokusord. Det pædagogiske personale observerer og iagttager barnets kendskab til de enkelte fokusord i udvalgte situationer f.eks. ved dialogisk læsning. Barnets ordkendskab vurderes og registreres i skemaet efter tre kategorier:
-
Barnet ved ikke, hvad ordet betyder
(registreres med farven rød eller et 1-tal eller noget helt tredje)
-
Barnet anvender kun ordet i den oprindelige kontekst
(registreres med farven gul eller et 2-tal)
-
Barnet forstår og anvender ordet i forskellige kontekster
(registreres med farven grøn eller et 3-tal)
Hvorfor skal jeg bruge et iagttagelsesskema?
Iagttagelsesskemaet giver det pædagogiske personale mulighed for at afdække, hvorvidt hvert enkelt barn kan forstå og anvende udvalgte fokusord. Hvis skemaet anvendes som en før-, midtvejs- og slutevaluering, giver redskabet desuden mulighed for at evaluere børnenes læring og progression.
Hvem er målgruppen?
Redskabet kan bruges af pædagoger og lærere og er velegnet til afdækning af ordkendskabet hos børn i alle aldre. Redskabet kan justeres således, at det kan anvendes til børn i vuggestue, dagpleje og børnehave samt elever på samtlige klassetrin.
Hvad er iagttagelsesskemaets styrker og svagheder?
Styrken ved redskabet er, at det tillader det pædagogiske personale at danne sig et hurtigt og nøjagtigt overblik over det enkelte barns ordkendskab og progression, samtidig med at selve skemaet er nemt at overskue.
Redskabet er meget enkelt at have foran sig og det forstyrrer ikke børnene, når der snakkes om fokusordene.
Det er dog en forudsætning, at det pædagogiske personale udvælger et begrænset antal ord samt et begrænset antal børn, da det ellers kan være vanskeligt at observere så mange parametre samtidigt.
Hvis redskabet ikke kombineres med andre metoder såsom rød-gul-grøn-metoden, kan det være vanskeligt at give børnene feedback på deres læring og progression.
Hvordan kan anvendelse af iagttagelsesskemaet varieres og differentieres?
Det pædagogiske personale udvælger de fokusord og børn, de ønsker at arbejde med, og derfor er der rig mulighed for variation og differentiering. Skemaet kan justeres i forhold til antallet af børn og fokusord samt sværhedsgraden af fokusordene afhængig af børnenes alder, interesser og niveau. På baggrund af iagttagelsesskemaet kan der dannes grupper af børn med samme forudsætninger for læring. Redskabet kan med fordel kombineres med de andre metoder. Således kan det udfyldte iagttagelsesskema efterfølgende overføres til rød-gul-grøn-metoden, således at børnenes læring bliver synlig for børnene selv. Pædagogen kan også bruge tankekort til børnenes egen evaluering, hvor børnene ved hjælp af ordkort kan identificere dagens lærte ord.



