top of page

Dialogisk læsning er en højtlæsningsmetode, som er mere end bare højtlæsning. Denne metode handler om at skabe en dialog med barnet ud fra den bog, som man læser sammen, og ikke mindst gradvis lade barnet være oplæseren. Det er en metode, som fremmer børnenes sproglige kompetencer, såsom udvikling af ordforråd og kommunikative kompetencer. Derfor er metoden særlig god til børn med flere sprog eller børn, der har sproglige vanskeligheder. Dog kan man med fordel starte et forløb med dialogisk læsning for alle børn. Ofte anvendes metoden for børn i alderen 3-6 år, men man kan også tilpasse et forløb for vuggestuebørn eller børn i indskolingen.

 

Dialogisk læsning blev udformet af den amerikanske udviklingspsykolog Grover J. Whitehurst allerede i 1980’erne. Metoden bygger bl.a. på Vygotskys begreb om zonen for nærmeste udvikling, som bl.a. handler om, at barnets læring udfolder sig i samspil med personer, der er mere kompetente end det selv.

 

I dag anvendes metoden over hele USA, og den har også spredt sig til Danmark. Flere danske projekter har anvendt dialogisk læsning som metode, hvor LæseLeg var den første. Projektet er støttet af MaryFonden, og indeholder diverse materialer. Resultaterne fra forskningsprojekter, der bygger på LæseLeg-programmet, viste, at børn, der deltog i LæseLeg-programmet, havde udviklet deres kommunikative færdig-heder signifikant ift. kontrolgruppen, der læste bøger på almindelig vis. Ligeledes udviklede ordforrådet på ukendte ord og evnen til hurtigere og flydende at benævne ord hos de børn, der deltog i LæseLeg-programmet (Jensen de López og Engel Clasen 2012). Disse resultater synes at være gennemgående i flere forskningsprojekter om dialogisk læsning (Broström et al. 2012).

Præsentation

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page