top of page

sprog og motorik 0-3 år

Musik og rytmer, rim og remser øger barnets interesse, motivation og koncentration, og det er derfor særdeles fordelagtigt at inddrage sang, bevægelser og rim i det sprogfremmende arbejde. Den sproglige opmærksomhed øges, og dermed øges hastigheden af sprogtilegnelsen, når børn deltager aktivt i fysiske sproglege. Navnligt når ord eller remser tilknyttes bevægelse, læres de hurtigere og bedre, end hvis de læres i isolation (Salling 2009).

 

De fleste børn sluger sproget, når det serveres i selskab med leg, musik, rytme og bevægelse, idet motoriske og sensoriske aktiviteter understøtter børnenes koncentration og motivation.    

Et motorisk veludviklet barn har en god koordinationsevne, stor kropskontrol samt en god sans for rytmer, alt sammen værdifulde egenskaber for sprogtilegnelsen.

 

En god fornemmelse for rytme styrker barnets fornemmelse for forskellige sprogrytmer, såsom stavelser, rim og pauser i sproget. Når barnets motorik understøttes, opnår barnet tilmed et mere veludviklet kropssprog, hvilket er vigtigt for barnets sproglige formåen og dets kommunikation med omverdenen, især i barnets første leveår, hvor kropssproget er barnets primære sprog.

Sammenhængen mellem sprog og motorik er også tydelig den anden vej rundt, idet mange børn med sproglige vanskeligheder ofte også oplever forskellige grader af motoriske vanskeligheder (Jacobsen & Wessel 2005). Vær derfor ekstra opmærksom på børn, hvis motoriske udvikling ikke er alderssvarende, og gør en ekstra indsats for at inddrage dem i bevægelseslege.

 

Hvor motorik kan siges være udtryk for, at barnet reagerer på forskellige stimuli såsom musik, balance- og bevægelseslege, er sansemotorikken udtryk for, at barnet agerer i omgivelserne med dets sanser. Inddragelse af barnets sanser vil også vække barnets nysgerrighed og motivation og styrke dets procedurale hukommelse. Tænk derfor barnets sanser ind i hverdagens sprogpædagogiske praksis, og udnyt, at brugen af sanserne stemmer aldeles godt overens med en multimodal tilgang til sprog. Lad børnene se, høre, røre, lugte, smage på nye genstande og oplevelser og sæt mange ord på undervejs.

 

 

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page