HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

3.-9. klasse
I de første skoleår har eleverne arbejdet koncentreret på at udvikle deres afkodningsfærdigheder – at lære at læse. På mellemtrinnet og i udskolingen skifter fokus i læseundervisningen gradvist mod, at eleverne anvender deres læsefærdigheder til læring i fagene. Teksterne bliver i højere grad multimodale, og eleverne skal lære at planlægge mere komplicerede arbejdsprocesser. Målet er, at eleverne efterhånden udvikler et fagligt begrebsapparat til at karakterisere, sammenligne, reflektere over og diskutere sprog og tekster indenfor mange genrer.
Størrelsen og dybden af elevens ordkendskab er en væsentlig forudsætning for elevens læseforståelse og vidensproduktion, og derfor skal eleverne arbejde med ledetråde i de enkelte ord såvel som i konteksten for at udlede ords betydning. Læsning og skrivning udvikles fortsat i et samspil, og elevernes færdigheder i fremstilling, herunder skrivning, stavning og formidling, skal udvikles og konsolideres indenfor alle genrer og teksttyper.
Elevernes forudsætninger vil være meget forskellige, og det er derfor essentielt, at undervisningen stadig er differentieret i forhold til den enkelte elevs kunnen.
Faglig læsning og skrivning
Arbejdet med den faglige læsning og skrivning bør ske i samarbejde mellem dansklæreren og de øvrige faglærere, idet alle lærere har et ansvar for udviklingen af relevante læseforståelsesstrategier hos eleverne. Alle fag er kendetegnet ved et særligt ordforråd og særlige tekstgenrer med specifikke sproglige træk. Derfor må faglæreren tage ansvaret for, at der arbejdes bevidst med elevernes faglige ordkendskab, deres forforståelse, notatteknikker og læseforståelse. At implementere strategier og teknikker til faglig læsning kræver øvelse og tid, og det er derfor vigtigt, at indsatsen drøftes og koordineres i teamet.
Motivation er en stærk drivkraft
Populært sagt lærer man at læse ved at læse og at skrive ved at skrive, og det er således vigtigt, at eleverne gennem hele skoleforløbet får tid og ro til at udvikle deres læsning og skrivning. Eleverne skal læse og skrive hver dag, så de opnår rutine og får kendskab til forskellige tekstgenrer. Skal alle elever fastholde motivationen for at læse og skrive, er det essentielt, at de helt fra begyndelsen oplever, at brug af skriftsproget handler om mening, glæde og forståelse. De skal erfare, at tekster har noget vigtigt at sige dem og giver dem mulighed for at udtrykke sig. Eleverne skal anspores til at læse og skrive i fritiden, og man bør fortsat stille krav om faste læserutiner og registrering af det læste på forskellig måde.