HANDLEPLAN FOR SPROG OG SKRIFTSPROG 0-18 år

børn med sproglige vanskeligheder
Barnets udvikling og sprogtilegnelse, som er afhængig af variable faktorer, er betinget af fysiske og biologiske forudsætninger. Sproglige vanskeligheder kan således relateres til mange mulige elementer: det være sig sygdom og fysiske handicaps, udviklingsproblemer eller manglende kommunikation med nære voksne. Denne mangfoldighed af faktorer kan på forskellige niveauer forårsage sproglige vanskeligheder. Jo tidligere vanskelighederne bliver opdaget, des større er chancerne for, at de kan afhjælpes. Dermed foreligger muligheden for at undgå en fremtidig negativ udvikling.
Med afsæt i den almene udvikling og dens mange variationer vil det gradvist blive synligt hvilke børn, der er i sproglige vanskeligheder. Disse børn kan have brug for en fokuseret eller særlig indsats. Nogle vil have et kortvarigt behov for en ekstra indsats, mens andre har et massivt behov for en målrettet indsats. En indsats, der kan vare børnehavetiden ud og fortsætte ind i skolealderen, såfremt der er tale om vedvarende vanskeligheder. Børn med sprogvanskeligheder har udfordringer med at anvende naturlige samspilssituationer, når det gælder om at tilegne sig sprog i en gængs uformel hverdagssituation. Det vil give god mening med en systematisk tilrettelæggelse af dagligdagens situationer.
Forskning viser, at en tidlig indsats er af stor betydning. Udviklingen af de mest grundlæggende milepæle finder sted i barnets tre første leveår, hvor barnets påvirkelighed også er størst (Maarssø 2010).