top of page

Elever i segregerede tilbud

SEGREGEREDE TILBUD

Elever i de segregerede tilbud spænder over en meget bred målgruppe af elever, der qua deres massive udfordringer ikke formår at være en aktiv del af det almene skoletilbuds faglige og sociale fællesskab. I Horsens Kommune er der segregerede tilbud for følgende målgrupper:

 

  • Børn og unge i svære socio-emotionelle vanskeligheder 

      (Bakkeskolen 0.-6. kl., Ungdomsskolen 7.-10. kl.)

  • Børn og unge med generelle indlæringsvanskeligheder

      (Specialklasser på Horsens Byskole 0.-10. kl.)

  • Børn og unge med psykisk og fysisk udviklingshæmning  

      (Specialskolen Lundager 0.-10. kl.)

  • Børn og unge i svære sprog-, tale- læsevanskeligheder

      (Læseklasserne på Torsted Skole (6.-9. kl.), Fine Readers kursus-tilbud på Østbirk Skole         (6.-7. kl.)

  • Børn og unge med ADHD og/eller autisme-spektrumforstyrrelser

      (Centerklasserne på Højvangsskolen (0.-10. kl.) og på Hovedgård Skole (0.-10. kl.).

 

Funktionsniveau

En gruppe af eleverne vil efter traditionel psykologisk testning ”på papiret” befinde sig indenfor almenområdet, andre vil ligge langt under almenområdet, men fælles for alle er, at deres reelle funktionsniveau - af forskellige årsager - er langt fra aldersvarende.Graden og den måde vanskelighederne viser sig på hos eleverne, vil ligeledes variere i høj grad inden for det samme segregerede tilbud, hvilket fordrer individuelt tilrettelagt undervisning og læreprocesser.

 

Samarbejde med almenområdet

Det segregerede tilbud skal have fokus på hvilke samarbejdsmuligheder, der kan være med almenområdet (venskabsklasser, inklusion i enkeltfag, projekt-/emneuger, samlæsning af fag mv.) og forberede eleverne i de segregerede tilbud på præmisserne i almenområdet. Mindst én gang om året revisiteres eleven. Her tilkendegiver det segregerede tilbud, forældre og elevens distriktsskole, om eleven er i rette tilbud og hvilke tiltag, der skal iværksættes for, at eleven på sigt vil kunne inkluderes. Hvis en elev vurderes parat til at indgå i almenklassernes undervisning, skal der iværksættes et tæt samarbejde mellem almen- og specialdel. Se skabelon for inklusionsaftale her.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page