
UDVIKLING AF LÆRINGSMILJØER
Introduktion
For at sikre at eleverne trives og lærer så meget, som de kan, er det vigtigt at arbejde med at udvikle læringsmiljøet på skolen og i den enkelte klasse. At skabe godt læringsmiljø handler om at arbejde med mange forskellige elementer i undervisningen og samværet med eleverne; både faglighed, socialt samspil og trivsel er i spil. I dette delprojekt kan du derfor læse nærmere og lade dig inspirere omkring flere forskellige men indbyrdes forbundne områder nemlig relationsdannelse, undervisningsdifferentiering og klasseledelse.
Relationsdannelse
Relationsdannelse handler om de sociale relationer, der er på spil i skolen. Sociale relationer kan forstås som vores forhold til hinanden. De sociale relationer er overordentlig vigtige for vores trivsel. Det skyldes, at vi er sociale væsener, og at vi har et stærkt behov for at høre til. Sociale relationer er det kit, der binder fællesskabet sammen. Forskning (Dansk Clearinghouse, Hattie og eXbus.dk) har vist, at en konstruktiv relationen mellem lærer og elev er afgørende for elevens trivsel og læring. Men også elevernes indbyrdes relationer og børne-unge fællesskaber har stor betydning for en positiv identitetsdannelse og elevernes motivationen for at gå i skole og deltage aktivt. Endelig er den gode kontakt mellem skole og hjem med til at opbygge tillid og skabe troværdighed i relationen skole-forældre omkring børnenes trivsel og læring.
Emnet Relationsdannelse giver inspiration til, hvordan der kan skabes konstruktive relationer, værdige fællesskaber med tillid og tryghed uden mobning, og hvordan konstruktive samarbejdsflader mellem de voksne har en afsmittende virkning på elevernes trivsel, læring og fællesskab i skolen.
Læs mere om relationsdannelse her.
Undervisningsdifferentiering
Differentieret undervisning er undervisning, som sikrer, at alle elever har mulighed for at deltage og være aktive i læringsfællesskabet. Som udgangspunkt er undervisningen ikke individualiseret eller niveaudelt, men eleverne arbejder med fælles opgaver på forskellige niveauer. Undervisningsdifferentiering kan ses som en obligatorisk bestræbelse. Det fører ikke til, at alle elever til alle tider lærer alt, hvad der er målet med undervisningen, men det fører til, at flere lærer mere.
Læs mere om undervisningsdifferentiering her.
Klasseledelse
God klasseledelse er med til at understøtte et inkluderende læringsmiljø.
Undervisningsministeriet skriver om klasseledelse: ”Klasseledelse betyder, at en lærer er god til at lede undervisningen, får sat klare mål for eleverne og formår at skabe ro i klassen. En god klasseledelse har betydning for, hvordan eleverne klarer sig rent fagligt og for deres indbyrdes relationer.”
Klasseledelse er en samlet betegnelse for de praksisser, som det pædagogiske personale anvender til at skabe et målrettet, værdigt og meningsfuldt rum for elevernes læring og udvikling. Klasseledelse er en kompleks proces, der handler om at mål- og rammesætte, differentiere, støtte og facilitere alle elever inden for nogle trygge rammer. I klasseledelse er det didaktiske, faglige og sociale viklet ind i hinanden.
Læs mere om klasseledelse her.