
Introduktion
Folkeskolereformens målsætning
Af aftaleteksten (afsnit 3.1) fremgår det, at målet er, at
Med aftalen om kommunernes økonomi for 2014 udmønter den overordnede ambition i følgende:
-
85 % kompetencedækning i 2016
-
90 % kompetencedækning i 2018
-
(Herefter drøfter Regeringen og KL muligheden for at nå det ønskede niveau på95 % i 2020).
Arbejdsgruppens funktion
Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra skoler, BUPL, HLF samt Tværgående Enhed for Læring. Gruppens opgave er at levere:
-
Strategi og plan for kompetencedækning i Horsens Kommune
-
Tidsplan for implementering og opfølgning
-
Sagsfremstilling til politisk udvalg
Udfordringer
Udviklingen af den endelige strategi og plan for kompetencedækning er udfordret af, at der mangler et validt datagrundlag, som angiver den aktuelle kompetencedækning i alle fag på skole- og klasseniveau i Horsens Kommune. Udarbejdelsen af en sådan analyse er forsinket af, at der endnu ikke er udarbejdet ministerielle retningslinjer for, hvad der udløser tilsvarende kompetencer – altså kompetencer, som svarer til formel undervisningskompetence i et fag (tidligere linjefag). Af ”Pejlemærker for kompetenceudviklingen i folkeskolen” (UVM 2013) fremgår det, at Undervisningsministeriet og Uddannelsesministeriet vil igangsætte et udviklingsarbejde, men tidshorisonten herfor er endnu ukendt.
Løbende opdatering
Siden vil løbende blive opdateret i takt med, at der kommer nye, relevante informationer.
KOMPETENCEDÆKNING
(…) alle elever i folkeskolen i 2020 skal undervises af lærere, som enten har undervisningskompetence (tidligere linjefag) fra læreruddannelsen i de fag, de underviser i, eller har opnået tilsvarende faglig kompetence via deres efteruddannelse mv. Målsætningen om fuld kompetencedækning skal skrives ind i folkeskoleloven. Målsætningen indeholder alle fag og alle klassetrin og skal gælde på kommuneniveau.