top of page
Anbefalinger og vejledninger

 

Her på siden kan du læse nogle anbefalinger til at sikre en god samarbejdsrelation mellem skole og samarbejdsaktør. 

 

Mål for læringsforløb

Skolens kerneopgave er elevernes læring og målet er, at alle elever bliver så dygtige, som de kan. Forenklede Fælles Mål beskriver de kompetencer, som eleverne skal opnå gennem deres skoletid, og Fælles Mål er således pejlemærker i al undervisning. Det gælder også undervisning, der foregår i samarbejde med det omgivende samfund. Samarbejdet skal indgås, fordi det kan bidrage til udvikling af elevernes kompetencer på en særlig stærk måde.

 

Første skridt i planlægningen af et læringsforløb i samarbejde med en eksterne samarbejdspartner er at beslutte, hvilke kompetence-, færdigheds- og vidensmål, der skal være for forløbet. Derefter udarbejdes konkrete læringsmål for forløbet, og aktiviteter planlægges efter, at de bedst muligt fremmer netop disse læringsmål. Undervejs i læringsforløbet er målene for elevernes læring hele tiden i centrum. Feedback til eleverne samt evalueringen af læringsforløbet sker ligeledes i forhold til de læringsmål, der er sat for elevernes læring.

 

Det er skolens ansvar at sikre, at læringsforløbet tager afsæt i Forenklede Fælles Mål, at der udarbejdes konkrete læringsmål, og at der evalueres på disse. Vi anbefaler, at planlægningen af læringsforløbet sker i et samarbejde mellem skolen og den eksterne samarbejdspartner, herunder også opstillingen af læringsmål. Derved er det tydeligt for alle parter, hvad eleverne skal lære i forløbet.

 

Skabelon til samarbejdsaftale

Horsens Kommune har udarbejdet en skabelon til en samarbejdsaftale, som vi anbefaler skolerne at benytte, når de indgår aftaler med eksterne samarbejdspartnere.

 

Samarbejdsaftalen giver mulighed for at indskrive de aftaler skolen og samarbejdspartneren indgår både af organisatorisk, pædagogisk og økonomisk karakter. Aftalen rummer desuden en række bilag med de juridiske forhold.

 

Skolerne skal benytte skabelonen i forbindelse med beskrivelse af deres indsats for samskabelse. Den udfyldte kontrakt skal vedlægges skolens kvalitetsaftale.

 

 

 

 

Regler for samarbejdet

Det er det vigtigt for samarbejdsrelationen, at det er tydeligt, hvilke regler, der gælder for samarbejdet. Der er forskel på, om det er et samarbejde med en forening, der fungerer på privatretligt grundlag eller om det er ungdomsskolen, der fungerer som kommunal virksomhed under samme regler som skolen. Det er særligt vigtigt at sætte klare rammer for samarbejdet med en privatretlig aktør, da der ikke gælder de samme regler om f.eks. tavshedspligt for de privatretlige aktører som for kommunalt ansatte.

Skabelonen til samarbejdsaftale sætter klare rammer for samarbejdet – uanset om det er med en kommunal eller en privatretlig aktør. F.eks. pålægger den tavshedspligt for samarbejdsaktøren, hvor tavshedspligten ikke allerede måtte gælde. 

 

UVM's inspirationskatalog

Deloitte har forestået et projekt, der har tilvejebragt viden om og inspiration til implementeringen af den åbne skole i forbindelse med folkeskolereformen. Projektet beskriver på baggrund af erfaringer fra udvalgte kommuners og skolers samarbejder med lokale samarbejdsaktører konkrete forslag til, hvorledes samarbejderne kan systematiseres og professionaliseres ud fra ønsket om læringsmæssig effekt og styrket trivsel hos eleverne.

 

 

 

 

Vejledninger

Deloitte har udarbejdet en række vejledninger til kommunalbestyrelsen, skolebestyrelsen og skoleledelsen til arbejdet med den åbne skole.

 

 

 

 

KL Den åbne skole

KL har udarbejdet et inspirationsmateriale på baggrund af arbejdet i de kommunale arbejdsgrupper, der var nedsat af KL i forbindelse med folkeskolereformen. Lovforslaget

 

DEN ÅBNE SKOLE

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page