Skabelon til samarbejdsaftale
Horsens Kommune har udarbejdet en skabelon til en samarbejdsaftale, som vi anbefaler skolerne/dagtilbuddet at benytte, når de indgår aftaler med eksterne samarbejdspartnere.
Samarbejdsaftalen giver mulighed for at indskrive de aftaler skolen/dagtilbuddet og samarbejdspartneren indgår både af organisatorisk, pædagogisk og økonomisk karakter. Aftalen rummer desuden en række bilag med de juridiske forhold.
Skolerne/dagtilbuddet skal benytte skabelonen i forbindelse med beskrivelse af deres indsats for samskabelse. Den udfyldte kontrakt skal vedlægges institutionens kvalitetsaftale.
Nærmere bestemt skal aftaleskabelonen bruges til at indgå samarbejder eller partnerskaber med aktører nævnt i folkeskolelovens § 3 stk. 4. Som led i et sådant samarbejde eller partnerskab kan skole-/dagtilbudsleder beslutte, at personer der ikke er ansat ved kommunen i begrænset omfang kan varetage undervisningsopgaver i folkeskolens fag og obligatoriske emner og understøttende undervisning.
I det tilfælde, hvor man indgår et samarbejde med en aktør fra erhvervslivet (eller anden aktør der ikke er nævnt i folkeskolelovens § 3 stk. 4), skal man være opmærksom på, at aktøren kun kan medvirke som gæstelærer eller ekstern underviser med en lærers tilstedeværelse. Samarbejdet vil ofte være af så begrænset omfang at man ikke behøver at lave en så udførlig aftale som efter samarbejdsaftalen. Det anbefales dog alligevel at bruge samarbejdsaftalen i samarbejder med erhvervslivet, hvor der er tale om længere forløb.

DEN ÅBNE SKOLE
Anbefalinger til udfyldelse af samarbejdsaftale
Ved at udfylde aftaleskabelonen får man bl.a. beskrevet spillereglerne for samarbejdet og dermed for samarbejdsrelationen, herunder hvilke mål, skolen/dagtilbuddet og samarbejdsaktøren har.
Det anbefales
-
at skolens/dagtilbuddets og samarbejdsaktørens mål kan forfølges samtidig, så også samarbejdsaktøren oplever samarbejdet som givende
-
at gøre sig overvejelser om, hvilke effekter man gerne vil se, så man bedre kan evaluere samarbejdet
-
at lave aftaler på forhånd om økonomi og fordeling af udgifter i samarbejdet
-
at gøre sig gensidige og eksplicitte overvejelser om rolle- og ansvarsfordelingen mellem skolen/dagtilbuddet og samarbejdsaktøren
-
at gøre rolle- og ansvarsfordelingen klar overfor de enkelte personer, som deltager i samarbejdet
-
at gøre de enkelte personer, som deltager i samarbejdet, klar over, hvem de kan kontakte ved tvivlsspørgsmål. Det anbefales at begge samarbejdets parter har en kontaktperson
-
at beskrive, hvordan et samarbejde evt. kan opsiges før det udløber efter oprindelig aftale.