Dagens første møde på skolen er en læsekonference med hele årgangsteamet på 2. årgang. Læsevejlederen er mødeansvarlig, og Anders er med som ledelsens repræsentant. Læsekonferencen tager udgangspunkt i de netop overståede nationale test i læsning for 2. klasse. Han glæder sig over, at årgangen har klaret sig godt og over, at lærerne og skolen i det hele taget har fokus på, hvordan der arbejdes med elevernes skriftsproglige udvikling med udgangspunkt i testresultaterne.
På mødet redegør alle lærerne i teamet for, hvordan de arbejder med læsning i undervisningen, og det diskuteres, hvordan arbejdet kan tænkes ind i hele skoleforløbet og ikke kun op til en test. Mødet afrundes med, at der lægges en handleplan for elevernes progression i læsning. Anders tænker, at læsekonferencen er et godt redskab til at have fingeren på skolens faglige puls.
Efter mødet kigger han forbi fysiklokalet, hvor Paul er i gang med at undervise eleverne i 9. klasse i astronomi. Anders ved, at eleverne på årgangen arbejder med differentierede læringsmål og løbende evaluering i både matematik og i fysik/kemi. Han kan se, at eleverne sidder med de målrettede arbejdsplaner fremme. Han kan også se, at når eleverne arbejder med aktiviteterne på arbejdsplanen, skriver de ned, hvilke af læringsmålene der har været i spil i de enkelte aktiviteter. Eleverne fortsætter koncentreret arbejdet, selvom skoleinspektøren kigger interesseret. Sikke et engagement, tænker Anders imponeret.
Da han forlader lokalet, går han forbi nogle elever, der sidder på gangen og skriver i deres digitale portefølje. Her samler eleverne de produktioner, som de er stolte af, og de reflekterer skriftligt over arbejdsindsats og opstiller nye mål sammen med læreren. Både lærere og elever giver udtryk for, at det fungerer godt, selvom det fortsat er under udvikling. Anders ved, at også elevernes forældre er glade for, at de kan følge med i, hvad deres børn lærer i skolen. De yngre elever bruger også en digital portefølje, hvor de vurderer sig selv ved hjælp af fx farver.
På sin vej tilbage går Anders forbi indskolingsafdelingen. I et stille hjørne kan han se Lone sidde sammen med en elev. De ser på et stort skema med farver på, og Anders tænker, at det må være Ugeskemarevolutionen: et nyt og spændende tiltag i Lones klasse, hvor der er fokus på den enkelte elevs nærmeste udvikling. Han kan høre, at de taler om, hvilke fremskridt eleven gør, og det glæder ham, at der nu er tid til den slags progressionssamtaler i skoledagen.
Tilbage på kontoret venter Henriette og Camilla på den årlige læringssamtale, hvor Anders har mulighed for at drøfte klassens trivsel og faglige progression med dem. Oprindeligt var det en almindelig teamsamtale, men i takt med forskellige tiltag og for at styrke evalueringskulturen på skolen, har teamsamtalen skiftet karakter og er nu blevet en læringssamtale. Det er ledelsen og det pædagogiske personale godt tilfredse med. Anders synes, at personalet har taget godt imod den indsatsteori, der skal styrke lærere og pædagoger i at dokumentere hver enkelt elevs progression samt have mere systematisk fokus på at følge elevernes trivsel.
I det hele taget glæder Anders sig over, at ledelse og personale nu har en samtale, hvor de i fællesskab fokuserer på koblingen mellem undervisning, målstyret læring og elevernes progression. Elevernes trivsel er også i fokus gennem trivsels- og undervisningsmiljøundersøgelser. Det er en stor udfordring at få fulgt op på alle undersøgelserne, men Anders vurderer, at skolen samlet set er godt på vej – og at der skal være plads til både at nytænke og afprøve forskelligt, når nye arbejdsgange skal implementeres.
Lige nu er den største udfordring at finde tid i kalenderen, tænker Anders. Han bliver dog hurtigt optaget af at høre, hvordan Henriette og Camilla arbejder med forskellige måder at evaluere elevernes læringsproces og progressionen.
Et hverdagsglimt
