top of page

Viden og inspiration

pROGRESSIONSMÅLING OG DOKUMENTATION

Værktøjer

Den gode vurderingspraksis

Hjemmeside med værktøjer til målstyret læring og feedback

 

Et site du ikke kan undvære! Her finder du helt konkrete værktøjer til vurdering af elevernes læring - primært den formative evaluering, der har til formål at udvikle undervisningen og læringsvejen i den rigtige retning efter tydelige mål og kriterier. Vurderingsværktøjerne findes som skabeloner, du kan hente og bruge - og som udfyldte eksempler til illustration og inspiration.

Evaluering i fagene

Hjemmeside med konkrete værktøjer til evaluering i fagene, Undervisningsministeriet

 

Inspirerende site, hvor du finder en række evalueringsværktøjer, du kan bruge til evaluering i de enkelte fag og emner. Bliv også inspireret af artikler om, hvordan du kan gribe evalueringen af i fagene. Artiklerne illustrerer, hvordan nogle af evalueringsværktøjerne er anvendt.

 

Vurdering for læring i klasserummet

Bog af Trude Slemmen, Dafolo 2012

 

Inspirerende bog med konkrete redskaber og praksiseksempler til at vurdere elevernes læring. Der skelnes tydeligt mellem vurdering FOR læring og vurdering AF læring, herunder hvordan de to vurderingspraksisser kan gøres, samt hvordan denne viden kan anvendes af elever, lærere, forældre og ledere. Bogen indeholder også ti vejledende principper til implementering af vurdering for læring i klasserummet.

Forenkling af elevplanen

Hjemmeside med information om de nye forenklede elevplaner, Undervisningsministeriet

 

Som led i folkeskolereformen indføres nye og forenklede elevplaner. Læs her om baggrunden for de nye elevplaner, erfaringer med elevplaner samt kravene til de forenklede elevplaner, som den enkelte kommune selv skal vælge/udvikle.  

 

Om nye Fælles Mål

Hjemmeside med information om de nye Fælles Mål, Undervisningsministeriet

 

Her kan du finde information om de nye Fælles Mål, der udarbejdes som en del af folkeskolereformen. De nye Fælles Mål skal bruges til at målstyre undervisningen og elevernes læring og som pejling, når du evaluerer og dokumenterer elevernes progression. De nye Fælles Mål er tilgængelige august 2014.

 

Termometeret - Trivsel i skole og SFO

Hjemmeside med værktøj til vurdering af elevernes trivsel og undervisningsmiljø, DCUM

 

Tag temperaturen på elevernes undervisningsmiljø og trivsel med Termometeret, der har målrettede spørgeskemaer til forskellige temaer, herunder trivsel, og til både indskoling, melllemtrin, udskoling, SFO samt specialklasser.

De nationale test

Hjemmeside med overblik over de nationale test, Undervisningsministeriet

 

Her får du et overblik over de nationale test, som eleverne i løbet af deres skoletid  skal gennemføre. Ti obligatoriske nationale test inden for forskellige fag. De nationale test tester elevernes kundskaber og færdigheder og giver læreren indblik i den enkelte elevs niveau.

Indsatsteori

Hjemmeside med inspiration og værktøj til at opstille en indsatsteori, EVA

 

Hent et arbejdshæfte med guide til at opstille en indsatsteori som en forandringsstrategi til at styrke evalueringskulturen. En forandringsstrategi eller indsatsteori hjælper til at få styr på sammenhængen mellem indsats, aktiviteter, organisering, mål og ønskede effekter. Hent inspiration og værktøj til, hvordan I opstiller en indsatsteori - som en forandringstrategi her.

 

Forstå de nationale test i læsning

Hjemmeside med værktøj til at analysere resultater i nationale læsetest, Dafolo

 

Hvis du mangler analyseværktøj til at forstå resultaterne fra de nationale test i læsning kan du på Dafolos hjemmeside få hjælp til at forstå elevprofiler og tiltag til fremme af læsevaner, elevlæselog, læseforståelses mv. Læs mere her.

Trivsel, elevinddragelse og forældresamarbejde

UVM’s hjemmeside med link til forskellige indsatser

 

Få grundlæggende viden om, krav og inspiration til arbejdet med trivsel, elevinddragelse og forældresamarbejde på Undervisningsministeriets hjemmeside: Viden om trivsel og undervisningsmiljø her. Viden om trivsel i folkeskolen her. Viden om elevinddragelse og forældresamarbejde her.

Labels limit learning

Video med James Nottingham

 

James Nottingham er tidligere lærer og leder i engelske primary og secondary skoler. Han har ligeledes været engageret i flere prisvindende projekter inden for skoleudvikling.

 

VIdeoen giver indblik i Nottinghams synspunkter i forhold til etikettering og ros af børn, og hvordan det begrænser deres muligheder for læring og udvikling - også de positive etiketter vi bruger.

God uddannelse i målingens tidsalder

Video med Gert Biesta

 

Gert Biesta (Professor of Educational Theory and Policy at the University of Luxemburg) er én af de teoretikere som stiller sig kritisk i forhold til evidensbølgen.

 

Med inspiration fra Dewey skelner han mellem evidensbaseret og evidensoplyst undervisning, og bidrager i det hele taget med et dannelsesfilosofisk perspektiv på den angelsaksiskprægede uddannelsesdiskurs.

Inkluderende læringsfællesskaber

Hjemmeside om inklusionsudvikling med værktøjer til pædagogisk personale, UVM

 

Fire materialer fra EGmont Fonden støtter lærere, pædagoger, skoleledere og PPR-psykologer i arbejdet med inkluderende læringsmiljøer. Refleksionsværktøjet er målrettet team og giver lærere og pædagoger inspiration til at planlægge, gennemføre og evaluere refleksionsprocesser i teamet inden for temaer som velfungerende klassefællesskaber og motivation.

Reformen snævrer skolen ind

Artikel i Folkeskolen

 

Der er også kritik af folkeskolereformen. En kritisk røst kommer fra dansklærerforeningen om resultatmål og en stram styring af fagene mod smallere Fælles Mål og test. Få input til en refleksion over, hvordan jeres skole arbejder med mangfoldighed.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page