top of page

Fagrækken

SEGREGEREDE TILBUD

Forskellige elever - forskellige muligheder og mål

Grundet det store spænd i målgruppen i de segregerede tilbud, vil det være relevant for nogle elever, fx eleverne i en læseklasse, at arbejde med hele fagrækken og med mål om afgangsprøve. For andre elever vil det give mening at arbejde ud fra en tematisering af fagrækken, således at der arbejdes med de væsentligste hovedområder og ud fra et meningsgivende perspektiv for den enkelte elev.

 
Modificering af trinmål

Det vil ligeledes være nødvendigt med en bredere tolkning af fagenes kerneområder, fx vil indføring af fremmedsprog for mange målgrupper kræve en modificering. På grund af omfanget af elevernes vanskeligheder, vil læring inden for delområder i de enkelte fag ligge uden for det mulige. Derfor bliver en naturlig konsekvens, at ikke er realistisk at arbejde med fagrækken på samme klassetrin/niveau som i den almene folkeskole på trods af en særlig tilrettelagt undervisning og kompensation i f.eks. form af anvendelse af IT.

 

Minimumstimetal i alle fag

Generelt tænkes fagindholdet i det specialpædagogiske regi anderledes og er ofte meget baseret på et konkret, hverdagsorienteret arbejde, hvor fagene arbejder sammen på tværs. Det vil ikke altid være meningsgivende at opfylde minimumstimetallene i alle fag for alle elever.

 

Abstraktionsniveau

Indholdet og det faglige niveau i fx fysik, kemi, biologi og geografi samt samfundsfag kan udfoldes på et højt abstraktionsniveau, der i sit fulde omfang ikke giver mening og fornuft at anvende i de segregerede tilbud, da eleverne ikke vil kunne profitere af denne tilgang og/eller relatere det til deres hverdag. Undervisningen inden for disse fagområder vil i langt højere grad tage udgangspunkt i enkelte elementer af fagene, ofte sammenkoblet med en meget praksisorienteret tilgang og relateret til den enkelte/klassens læringsbehov.

 

Målrettet indsats

Andre elever visiteres relativt sent i deres skoleforløb til et segregeret tilbud. De har måske været i mistrivsel længe i almenområdet, hvor de har haft et højt fravær eller været i reduceret skema. Når eleverne visiteres til et segregeret tilbud, er de præget af deres negative skoleerfaringer og har store faglige huller. Det bliver derfor nødvendigt at målrette indsatsen, således at eleverne oplever at lykkes med de udfordringer, de stilles overfor. I disse tilfælde vil hele fagrækken oftest være for stor en udfordring, når der samtidig skal arbejdes målrettet med uddannelsesparathed og personlig mestring.

Se materiale fra Horsens Ungdomsskole.

 

For elever i læseklasserne giver den fagopdelte undervisning god mening. Flere elever i dette regi inkluderes i almenklasser i enkelte fag i den udstrækning, de kan følge undervisningen med støttemulighederne inden for den almene undervisning og med supplerende støtte fra undervisningen i læseklassen.

Se materiale fra Lundagerskolen "IT-dansk"

 

Praksisorienterede fag

Praksisorienterede fag som fx hjemkundskab og sløjd rummer i høj grad mulighed for en kobling mellem den fagopdelte undervisnings mere abstrakte begreber og en konkret praksisorienteret tilgang. Her bliver eksempelvis arbejdet med instruktionslæsning, mål og vægt meget konkret og nærværende for elevgruppen. Fagene ses derfor meget relevante på flere klassetrin end hvor de normalt hører til ifølge vejledende timetal.

 

Fremmedsprog

Ofte er elever i segregerede tilbud i forskellige former for sproglige vanskeligheder. Det kan vise sig som vanskeligheder med at udtrykke sig mundtligt, afkode skriftsprog, forstå det sagte/læste, udtale af ord mv. Indførelse af engelsk fra 1. kl. må derfor tilpasses elevernes kognitive niveau og deres sproglige formåen. For nogle elever må det overvejes, om 2. fremmedsprog i stedet indføres som tilbud i valgfagsrækken.I det tilfælde elevmålgruppen omfatter elever i mere specifikke vanskeligheder (elever i læseklasser) vil indføring af 2. fremmedsprog være mere relevant, men stadig ud fra en individuel vurdering og måske på et senere tidspunkt end 5. klasse, idet denne elevgruppe som oftest har nedsatte sproglige forudsætninger sammen med deres skriftsproglige vanskeligheder.

Tematisering af fagrækken

For en stor gruppe elever i de segregerede tilbud vil det være nødvendigt at fokusere på kerneområder, der gør eleverne så livsduelige og uddannelsesparate som muligt, idet læringskapacitet og -niveau vil være begrænset. Her kan det være meningsfuldt at tematisere fagrækken – igen ud fra det udvidede læringsbegreb. En sådan tematisering kunne se ud som følgende:

 

  • Dansk

  • Matematik

  • Naturfag

  • Bevægelse/motorik/motion/idræt

  • Fremmedsprog

  • Kulturfag (historie, samfundsfag, omverden)

  • ADL (almindelig dagligdags læring)

  • Praktisk/musisk/kreativt

  • Sociale kompetencer

  • Personlig udvikling.

Uddannelsesparathed

For de ældste elever vil aktiviteter, der forbereder dem på deres videre uddannelsesforløb stå centralt – her er samarbejdet med forskellige virksomheder essentielt i form af afklarende praktikforløb lige som et målrettet fokus på at arbejde med de kompetencer, der gør eleverne uddannelsesparate og i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Desuden vil arbejdet med den enkelte elevs personlige mestring og dermed selvhjulpenhed i eget liv være et omdrejningspunkt. 

Relevante link:

"Mine fremtidsmål" fra Ungdomsskolen

SMTTEJupiter, Hovedgård Skole

SMTTESaturn, Hovedgård Skole

Klik desuden ind på nedenstående videoer for yderligere information og inspiration:

Mordene på Slotsskolen, videoproduktion af elever

fra Horsens Byskole

Tværfagligt projekt i indskolingen, Horsen Byskole:

What does the fox say?

- supplerende artikel fra Folkeskolen.dk

Om kognitiv-Affektiv-træning

Pædagogisk vejledning

ved VISPU-konsulent Dorthe Holm

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page