Skemaplanlægning
De nye elementer i folkeskolereformen og intentionen om en mere varieret skoledag kalder på en ny organisering af skoledagen.
Anbefalinger:
-
Afsæt tilstrækkelig tid til at udforme en gennemtænkt skemastruktur.
-
Vær åben over for at afprøve og eksperimentere med nye måder at organisere skoledagen på.
-
Tilgiv at de første forsøg ikke er perfekte, men skal tilrettes ud fra de erfaringer, I gør jer. Implementering af folkeskolereformen kræver plads til at eksperimentere, fejle og tilrette.
Samarbejde
For at sikre, at den understøttende undervisning og lektiehjælpen/den faglige fordybelse kommer til at understøtte elevernes læring, er det vigtigt at skabe og understøtte samarbejdet i de forskellige teams.
Anbefalinger:
-
Giv mulighed for fælles samarbejdstid i lærernes og pædagogernes arbejdsplaner, så der kan samarbejdes om elevernes læring og sociale udvikling.
-
Medtænk placering af teamenes møder i forbindelse med udarbejdelse af elevernes grundskemaer for at imødekomme de udfordringer, der kan være i forhold til lærere og pædagogers arbejdstider og elevernes øgede undervisningstid særligt i overbygningen.
-
Ved samarbejdstid i elevernes skoletid bør mødetiden indtænkes i strukturen omkring undervisningen. Der kan fx afsættes tid til teamsamarbejdet mellem lærer og pædagoger i forbindelse med pauser og evt. spisning, hvor andre teams kan tage over f.eks. en gang om ugen. I fordelingen af fag/understøttende undervisning/lektiehjælp tages der højde for at lærere/pædagoger uden for teamet har klasserne, så teamet kan mødes.
-
Det kan være en ide at skamalægge parallellagte “mødehuller” for teams. Undervisningen i disse huller dækkes af andre teams og kan fx ligge i forbindelse med holddeling, blokke, lektiehjælp og bevægelse.
-
En anden ide kan være at skemalægge en længere og en kortere skoledag for eleverne, så teamet kan mødes på den korte dag efter elevernes skoletid.
-
Ved samarbejdstid efter elevernes skoletid bør der tages højde for at de involverede pædagoger ikke er en del af bemandingen i SFO i det valgte tidsrum
Faglokaler
Fordelingen af faglokaler kan udfordre fleksibiliteten i forhold til skemalægning.
Anbefalinger:
-
Reservation af faglokaler bør være fleksibel og ikke på forhånd være fastlagt over hele året.
-
Reservation fortages af det enkelte team.
Understøttende undervisning
Det er vigtigt at huske, at understøttende undervisning tænkt ind i fag og fagblokke skal bidrage til en varieret og motiverende undervisning, ikke til mere af det traditionelle.
Anbefaling:
-
Inspirer hinanden i jeres teams med videndeling af de gode eksempler på varieret og motiverende undervisning.
-
Søg sparring til at "tænke ud af boksen" ved dine kolleger og læringscentret/vejlederne.
Fag med særlige behov
Nogle fag har behov for hyppig gentagelse henover ugen, fx. sprogfagene og de fag med få timer.
Anbefaling:
-
I tilrettelæggelsen af skemaet skal der tages højde for de fag, der har behov for kontinuerlig gentagelse.
Anbefalinger
