Indhold og formidling
Lektiehjælp og faglig fordybelse er et tilvalg for den enkelte elev og dennes forældre. Det betyder, at formål og indhold i lektiehjælp og faglig fordybelse skal være tydeligt beskrevet og kommunikeret, så eleven (og forældre) kan træffe et bevidst valg. Samtidig må man som skole overveje, hvordan lektiehjælp og faglig fordybelse skal tilrettelægges, så eleven er motiveret for at deltage i videst muligt omfang.
Anbefalinger:
-
Sørg for at mål og indhold i lektiehjælp og faglig fordybelse er tydeligt beskrevet, fx på skolens intra
-
Overvej hvordan undervisningen kan gøres så attraktiv som muligt, så eleverne vælger den til
-
Overvej hvordan I kan sikre, at undervisningen differentieres i forhold til elevernes forskellige måder at lære på
Vægtning mellem traditionel lektiehjælp og faglig fordybelse
Lektiehjælp og faglig fordybelse skal både give eleven mulighed for at konsolidere færdigheder og at opleve faglige udfordringer. Samtidig skal eleven sikres mulighed for at færdiggøre de lektier, som eleven er blevet pålagt i den faglige undervisning. Indholdet i undervisningen skal derfor afstemmes med, hvordan man som skole tænker om og arbejder med lektier.
Anbefalinger:
-
Diskuter og definer hvad lektier er, og hvordan I ønsker at arbejde med dem.
-
Overvej hvilke typer af lektier, som I ønsker at pålægge eleverne og afstem tilbuddene i lektiehjælp og faglig fordybelse hermed
Sammenhæng og samarbejde
I løbet af en skoledag indgår den enkelte elev i såvel fagopdelt undervisning, understøttende undervisning og lektiehjælp og faglig fordybelse. Forskellige personalegrupper er inddraget, og der bruges forskellige typer af holddannelse. Situationen kræver derfor, at man overvejer, hvordan der kan sikres sammenhæng i undervisningen i forhold til målene for den enkelte elev.
Anbefalinger:
-
Overvej hvordan personalet bør strukturere deres samarbejde for at sikre sammenhæng mellem fagdelt undervisning, understøttende undervisning og lektiehjælp og faglig fordybelse. Skal undervisningen organiseres inden for afdelingen, bør personalet have mulighed for at mødes til koordineringsmøder, hvor indholdet fastlægges og beskrives
-
Diskuter hvordan elevplanen kan bruges som et redskab i forhold til målstyring
-
Overvej hvordan der sikres sammenhæng mellem lektiehjælp og faglig fordybelse og SFO - både i forhold til personalebemanding og indhold.
Organisering
Lektiehjælp og faglig fordybelse skal placeres i ydertimerne, men det er muligt at arbejde på tværs af klasser og årgange. Hvis undervisningen organiseres inden for afdelingen, er der mulighed for at give eleverne en bred vifte af tilbud inden for forskellige fag med forskellig holddannelse, men det kræver samtidig en høj grad af struktur og samarbejde inden for personalegruppen.
Anbefalinger:
-
Organiser undervisningen på tværs af årgangen, så der kan udbydes en bred vifte af tilbud
-
Organiser undervisningen i perioder med forskelligt indhold, så hele fagrækken kan dækkes henover året
Procedure for tilmelding
Af hensyn til planlægning af indhold og organisering af lektiehjælp og faglig fordybelse, vil det være nødvendigt at skabe et overblik over tilmeldte elever. Samtidig har elever og forældre behov for en platform, hvor de kan se, hvad målet med den enkelte aktivitet er. Det vil være en god idé at lade skolens intrasystem være det sted, hvor indholdet i lektiehjælp og faglig fordybelse formidles til elever og forældre, og hvor eleven tilmelder sig det enkelte tilbud - gerne for en længere periode af hensyn til planlægningen.
Anbefalinger:
-
Sørg for at eleverne kan tilmelde sig digitalt via skolens intrasystem
-
Giv eleverne mulighed for at tilmelde sig de forskellige tilbud for en periode, fx en måned, ad gangen
-
Giv eleverne mulighed for at tilmelde sig på skolen i samarbejde med deres kontaktlærer i de tilfælde, hvor forældrene ikke kan støtte eleven
Personalets kompetencer
Flere personalegrupper kan inddrages i afviklingen af undervisningen. Det er vigtigt, at der er sammenhæng mellem personalets kompetencer og de tilbud, som udbydes. Samtidig er det væsentligt, at eleven har adgang til kvalificeret støtte i forhold til de lektier, som eleven har behov for hjælp til. Dette kræver en koordinering af bemandingen.
Anbefalinger:
-
Prioriter at alle lærere så vidt muligt er repræsenteret i lektiehjælp og faglig fordybelse for at sikre kvalificeret støtte til eleverne
-
Vær opmærksom på at sikre, at eleverne så vidt muligt kan få tilbud og støtte inden for hele fagrækken
De fysiske rammer
For at skabe så kvalificeret en undervisning som muligt og samtidig sikre elevernes motivation er det væsentligt at inddrage hele skolen som læringsarena. Faglokaler og udearealer skal i brug, og dette skal koordineres inden for afdelingen og på tværs af de forskellige tilbud om lektiehjælp og faglig fordybelse på skolen.
Anbefalinger:
-
Vær opmærksom på at inddrage hele skolen som læringsarena
-
Koordiner brugen af faglokaler
Anbefalinger

