top of page

LæseLab

Formålet med LæseLab er, at eleverne automatiserer og udvikler deres læsefærdigheder.

Eleverne arbejder på forskellige måder med tekst. De læser individuelt eller i par, de fokuserer på forskellige afkodnings- eller forståelsesstrategier, og de lyttelæser med digitale læremidler, fx CD-ORD. Indholdet justeres i forhold til elevgruppens alder og kompetencer.

 

MatematikLab

Formålet med MatematikLab er, at eleverne udvikler deres matematiske forståelse og kompetencer. Fx vil de her få mulighed for at blive fortrolige med de grundlæggende algoritmer og talsystemets opbygning. Forløbene består af teori understøttet af mange konkrete materialer, fx. regnehistorier og spil. Indholdet justeres i forhold til elevgruppens alder og kompetencer.

 

Ordkendskab

Formålet med at arbejde med ordkendskab er, at eleverne udvikler deres forråd af ord, som de forstår og kan anvende selvstændigt. Eleverne lytter til eller læser selv tekst, og derpå arbejder de - gerne i grupper eller par - med at forholde sig til fokusord i teksten, som læreren har udvalgt på forhånd. De arbejder med definitioner, laver f.eks. mindmap med synonymer og anvender fokusordene i egne tekster. De valgte fokusord udspringer af en faglig sammenhæng og kan være såvel fagord som førfaglige ord.

 

Studieteknik

Formålet med studieteknik er, at eleverne kan arbejde fleksibelt med faglig læsning og skrivning. Eleverne træner læseteknik, fx punktlæsning, de bruger notatteknikker, og de arbejder med forståelsesstrategier som at stille spørgsmål, at opsummere og at forudsige tekstens indhold.

 

Åbne Fagdøre

Formålet med åbne fagdøre er, at eleverne arbejder med fagspecifikke, tematiserede forløb i faglokalet med en eksperimenterende, praktisk tilgang. Eleverne laver fx. forsøg i naturfag, arbejder med sammenspil i musik og laver mosaikker i billedkunst.

 

Skoleavis

Formålet med Skoleavis er, at eleverne samarbejder om at lave en fælles avis om livet på skolen - planlægning, udarbejdelse og udgivelse. Indholdet er tværfagligt og vil både handle om journalistikkens forskellige genrer, layout, interview osv. Avisen udgives elektronisk på skolens intrasystem, og eleverne kan derfor også arbejde multimodalt med lyd og videoklip.

 

Kom godt i gang med projektopgaven

Formålet med dette værksted er at blive bedre rustet til at komme i gang med projektopgaven eller mere generelt projektarbejdsformen. Indholdet kan tilrettelægges som små kurser i informationssøgning, kildekritik, synopsis, emneafgrænsning, notatteknik, opgavedisponering osv.

 

Teknologi

Formålet med dette værksted er, at eleverne opnår fortrolighed med brugen af forskellige værktøjer, f.eks. powerpoint, prezi og regneark. Indholdet tilrettelægges som små kurser, der understøtter den aktuelle faglige undervisning, hvor forskellige IT-værktøjer kan bruges. På disse kurser kan der arbejdes mere i dybden.

 

Læsemakker

Formålet med Læsemakker er at lade ældre elever støtte de yngre elever i udviklingen af deres læsefærdigheder. Mens den yngre læser får mulighed for læsetræning og arbejde med strategier og ordkendskab, får den ældre elev mulighed for at udvikle sit selvværd gennem det at tage ansvar for et samvær omkring læring med en yngre elev.

 

Sproglig opmærksomhed

Formålet med at arbejde med sproglig opmærksomhed er at styrke elevernes forudsætninger for læsning og skrivning. Eleverne leger med lyde, bogstaver og ord og skriver små tekster, og der inddrages musik, billeder og bevægelse i det omfang, det er muligt.

 

Lektiehjælp

Her kan eleverne få hjælp til at arbejde med det faglige stof, som skal udarbejdes i forbindelse med den daglige undervisning. Eleverne får her støtte til deres dag-til-dag-lektier, såsom træningsopgaver inden for matematik og dansk eller ugeopgaver i de forskellige fag.  

 

Idekatalog

LEKTIEHJÆLP OG FAGLIG FORDYBELSE

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page