top of page

LEKTIEHJÆLP OG FAGLIG FORDYBELSE

Viden og værktøjer

Lektiehjælp i SFO

Inspirationshæfte fra Århus kommune om lektiehjælp; ideer til organisering, eksempler fra praksis og samarbejdet mellem forældre, lærere og pædagoger

 

I Inspirationshæftet ”Lektiehjælp” kan du finde inspiration og anbefalinger til, hvordan lokale tilbud om lektiehjælp kan tilrettelægges. Lektiehjælp handler om at kvalificere børnenes og de unges faglige, personlige, sociale og kulturelle kompetencer på en sådan måde, at de i langt højere grad kan deltage i og bidrage til den almindelige undervisning. I hæftet finder du gode ideer til organisering af spændende lektiehjælpsmiljøer.

Lektier – Leg – Læring,

lektiecafeer i mange miljøer

 

Håndbogen giver et nuanceret bud på opfattelsen, oprettelsen og tilrettelægningen af lektiecafeer og lektiehjælp. Der præsenteres muligheder for at indtænke lektiecafe på skolen, på biblioteket, og andre steder, og konkrete ideer til forældreinddragelse præsenteres ligeledes. Håndbogen leverer flere bud på, hvordan du kan tackle udfordringen med at skabe et attraktivt lektietilbud og markedsføre det, så elever og forældre vælger det til.

Dafolo: Lektiehjælp i SFO

– inspiration til den pædagogiske praksis

 

Bogen giver idéer og konkrete redskaber til, hvordan der kan arbejdes med lektiehjælp og lektieunderstøttende aktiviteter i SFO’en på måder, der inviterer til at tænke differentieret, helhedsorienteret og kreativt omkring børns lektier. Ved at italesætte den mangfoldighed af lektiestøttende aktiviteter, der er mulige i det fritidspædagogiske rum, og som kan bidrage til børnenes lære- og udviklingsprocesser, lægger forfatteren op til, at lektiebegrebet redefineres.

Bogen behandler temaer som:

  • Fritidspædagogik og læring

  • Balancen mellem skolens undervisnings- og fritidsdel

  • Lektiehjælp og -støttende aktiviteter

  • Samarbejde omkring børns lektier

  • Det fysiske læringsmiljø i SFO

  • Planlægning og evaluering af inkluderende lektiepraksis

Lergravsparkens Skole i København

 

Lergravsparkens skole i København giver ikke eleverne på mellemtrinnet lektier for. Det ser ud til at have den effekt, at de svageste elever bliver mere aktive i timerne. Den lektieintegrerede undervisning betyder, at både lærere og forældre skal gentænke deres bidrag til at understøtte børnenes læring.

Tværgående opsamling

Projekt udarbejdet af Rambøll Mangement Consulting

 

En tværgående opsamling som med afsæt i otte praksiseksempler beskriver en række temaer, der har vist sig særligt perspektivrige for det videre arbejde. Som afslutning på projektet præsenteres ti refleksionspunkter, som både indeholder pointer fra praksiseksemplerne samt inddrager viden fra relevant forskning, evalueringer og undersøgelser.

Inspirationskatalog

Projekt udarbejdet af Rambøll Mangement Consulting

 

Kataloget indeholder en beskrivelse af en række eksempler fra praksis om, hvordan skoler og andre aktører arbejder med lektiehjælp og faglig fordybelse.

De følgende tre rapporter, Litteraturstudie, Inspirationskatalog og Tværgående opsamling, tager afsæt i en række initiativer iværksat af Undervisningsministeriet med henblik på at støtte op om forvaltningers og skoleres arbejde med reformen.

Litteraturstudie

Rapport udarbejdet af Rambøll Mangement Consulting

 

Rapporten indeholder fact sheets s for 13 studier, evalueringer og undersøgelser. Hovedvægten ligger på erfaringer fra Danmark og Tyskland (efter ønske fra UVM), hvortil suppleres med yderligere internationale eksempler (engelske, canadiske og norske). Som led i projektet er det også undersøgt, om der findes relevant litteratur i Sverige, men særligt lektiehjælp og faglig fordybelse synes underbelyst i Sverige.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page