top of page

UDVIKLING AF LÆRINGSMILJØER

Viden og værktøjer

Samspil mellem de fysiske og psykiske processer

 

Om hvordan skolens organisering, fysisk rum og pædagogisk praksis kan gå sammen om at understøtte de overordnede læringsmål

Refleksions-spørgsmål til teamdrøftelse

 

Det er de voksnes ansvar, at der etableres et godt læringsmiljø i skolen.Teamet aftaler de ting, der har betydning for klassen/årgangen.

Målet er at skabe en platform for fælles praksis og fælles mestring af opgaven.

Inklusionsudvikling

 

Her kan du læse nærmere om projekt ’Undervisningsdifferentiering med fokus på elever med særlige behov’, som har til formål at inspirere lærere til at udvikle skolens praksis i en mere undervisningsdifferentieret retning. Projektet omfatter bl.a. artikler om undervisningsdifferentiering samt undervisningseksempler i dansk og matematik

Undervisningsdifferentiering

Undervisningsdifferentiering i teori og praksis

 

På EMU’en kan du blive inspireret til at arbejde med undervisningsdifferentiering både  teori og praksis.

Klasseledelse

Intelligent undervisningsdifferentiering

 

Her kan du se en videooptagelse om intelligent undervisningsdifferentiering. Forelæseren er Jens Rasmussen, professor på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet.

Grundlæggende princip for al undervisning

 

Her kan du finde viden og inspiration til en differentieret undervisning - teori, metoder og redskaber.

Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer

 

Et inspirationskatalog til lærere og pædagoger med konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer.

Relationsdannelse

Forældrefiduser 

 

Sammenhold omkring børn skaber sammenhold mellem børn. Forældrefiduser.dk samler på fiduser, der gør det nemt at tage ansvar for klassens sammenhold. Helt fra begyndelsen i 0. og 1. klasse. En forældrefidus er en nem, smart og praktisk måde at være noget for sit barn og barnets klasse. Det bliver både lettere og sjovere at arrangere og deltage i klassens sociale liv og samarbejde på tværs

Dansk Center for Undervisningsmiljø

 

Hjemmesiden indeholder viden om, inspirationsmaterialer, metoder og værktøjer til arbejdet med de fysiske, æstetiske og psykiske/sociale undervisnings- og læringsmiljøer - også om undervisningsmiljøvurdering, UMV, om trivselsmålinger og om erfaringer med godt AKT arbejde.

Sammen mod mobning

 

National vidensportal med masser af inspirationsmateriale til arbejdet med at forebygge og bekæmpe mobning samt at skabe trivsel i skolen. Der er indgange til elever, forældre, pædagogisk personale, skoleledelse, skolebestyrelse og kommune. Find blandt andet Dilemmaspil om mobning til eleverne, film om cybermobning, Metodehåndbogen 42 veje til bedre trivsel samt hjemmesiden brugkonflikten.dk om konflikthåndtering og elevmægling.

Undervisningsministeriet om den nye folkeskole:

Trivsel og undervisningsmiljø

 

Gode kammeratskaber og et godt skolemiljø uden undervisningsforstyrrende uro er en forudsætning for, at eleverne har lyst til og muligheder for at lære. Det giver også underviserne de mest optimale rammer for, at de kan lære fra sig. I folkeskolereformen er det et nationalt mål, at elevernes trivsel skal øges. Læs mere om lovgrundlag samt Undervisningsministeriets initiativer til at øge trivslen i skolen.

God orden i folkeskole

 

Siden henvender sig til alle, som har berøring med folkeskolen. Den berører de mange problemstillinger, som spiller ind i forhold til at skabe de gode relationer eller ”den gode orden” i folkeskolen - og at skabe sammenhæng mellem trivsel og læring. Omdrejningspunktet for materialet er den såkaldte ordensbekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen og det berører otte centrale temaer.

Udvikling af inklusion

 

Undervisningsministeriets hjemmeside om inkluderende læringsfællesskaber. Der er viden og værktøjer til undervisningsdifferentiering, arbejdet med at skabe gode børnefællesskaber, grundlæggende viden om inklusion, praksiseksempler og meget mere.

Bliv klog 

 

Hjemmeside med viden om og inspiration til at arbejde med sociale relationer, flow, fysiske rammer i skolen og meget mere.

Danske Skoleelever om elevinddragelse

 

Danske skoleelever er i gang med et projekt, der skal fremme elevernes deltagelse i skolen. Læs om projektet og se, hvordan man deltager.

Børnerådet om børneinddragelse

 

Børnerådet inddrager børnene i deres arbejde, fordi børn er eksperter i eget liv. Desuden arbejder Børnerådet for at fremme børnenes rettigheder - få mere viden hos Børnerådet.

Termometeret

 

Internetbaseret spørgeskemasystem til at måle elevernes trivsel og undervisningsmiljø i skole og SFO. Systemet er nemt at gå til og gratis at anvende for skoler og kommuner. De nye obligatoriske trivselsmålinger kan foretages i Termometeret.

Fri for mobberi 

 

Red Barnet og Mary Fonden har sammen udviklet materiale til at skabe mere trivsel og sammenhold i daginstitution og indskolingen. Formålet er at forebygge mobning gennem en organiseret og dokumenteret indsats.

Børns Vilkår

 

Her kan du finde viden om betydningen af børns trivsel, børne- og forældretelefon og tilbud om materialer og hjælp til fx forebyggelse af mobning, hjælp til børn i sorg/krise eller skilsmisse, unge og kærestesorger, vold samt til børns brug af medier, herunder digital mobning.

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page