Viden og inspiration

målstyret læring
Værktøjer

Den gode vurderingspraksis
Bog og hjemmeside med værktøjer til målstyret læring og feedback
En god vurderingspraksis har stor effekt i forhold til elevernes læringsudbytte. Bogen og hjemmesiden konkretiserer, hvordan man kan arbejde med blandt andet tydelige og differentierede mål, selvvurdering, kammeratvurdering, måltaksonomier og feedback med fokus på udvikling og læring for denenkelte elev.
Klik på billedet for at komme til hjemmesiden.
Vurdering for læring
Bog af Trude Slemmen, Dafolo
Vurdering for læring er et konstruktivt og fremadrettet redskab for både lærere og elever til løbende at "justere på knapperne" i undervisningen.
I bogen udfoldes læring og nyeste forskning på området og der præsenteres 10 vejledende principper til implementering af vurdering for læring i undervisningen.

Målstyret læring
Artikel af Jens Rasmussen
Læringsmål beskriver ikke længere, hvad der skal gennemgåes, men hvad eleverne skal kunne til slut.
Klik på billedet.
Labels limit learning
Video med James Nottingham
James Nottingham er tidligere lærer og leder i engelske primary og secondary skoler. Han har ligeledes været engageret i flere prisvindende projekter inden for skoleudvikling.
Han har nogle rigtigt spændende synspunkter i forhold til etikettering og ros af børn, og hvordan det begrænser deres muligheder for læring og udvikling - også de positive etiketter vi bruger.
God uddannelse i målingens tidsalder
Video med Gert Biesta
Gert Biesta (Professor of Educational Theory and Policy at the University of Luxemburg) er én af de teoretikere som stiller sig en smule kritisk i forhold til evidensbølgen.
Med inspiration fra Dewey skelner han mellem evidensbaseret og evidensoplyst undervisning, og bidrager i det hele taget med et dannelsesfilosofisk perspektiv på den angelsaksiskprægede uddannelesdiskurs
Nye undervisningsformer
Konstruktivistisk læring
Blended learning
Flipped learning
Projektbaseret læring
Inquiry learning
Læringsmål og læringsmåder
Bog af Bodil Nilsen, Dafolo
Ét af Bodil Nielsens svar på god undervisning er tydelige læringsmål, hvor sammenhængen mellem undervisningens aktiviteter, mål og progression er tydelig for børnene.
Hun fremhæver, hvordan arbejdet med tydelige læringsmål løfter og letter en række områder af en lærers arbejde. Fx. giver hun bud på, hvordan det letter arbejdet med årsplanlægning, klasseledelse, differentiering mm..

Læringsmål i praksis
Artikel af Bodil Nielsen
Her kan du læse Bodil Nielsens artikel 'Læringsmål i praksis", som bl.a. handler om EVA's undersøgelse af Fælles Mål. Bodil Nielsen har været tilknyttet ekspertgruppen nedsat i forbindelse med Fælles Mål-undersøgelsen.
Klik på billedet.
God og motiverende undervisning
Notat fra EVA
Fem elementer går igen i god og motiverende undervisning, viser en gennemgang af dansk og international forskning, EVA står bag:
1. et trygt og positivt læringsmiljø
2. tydelige og tilpassede læringsmål
3. feedback
4. Elevinddragelse
5. Variation og struktur i organiseringen af undervisningen.
Klik på billedet.

Vidensportal om Forenklede Fælles Mål
Udarbejdet af Undervisningsministeriet
Undervisningsministeriet har udarbejdet en vidensportal om Forenklede Fælles Mål. På vidensportalen kan du finde de nye Fælles Mål og inspiration til hvordan du kan arbejde med læringsmål i fagene.
Om Nye Fælles Mål
Video med Anders Rasch-Christensen
”Hvad karakteriserer de ny forenklede Fælles Mål?” Hør Andreas Rasch-Christensen, Forskningschef ved VIA University College fortælle om Nye Fælles Mål.
Målstyret undervisning
og læring for alle
Video af Filmkompagniet
På Vedbæk Skole arbejder 7. klasse med billedanalyse. Læringsmål og analysemodel er opstillet efter Blooms taksonomi. Elevinddragelse og individuelle mål er udgangspunkt for den differentierede undervisning. Løbende evaluering har fokus på, hvad de har lært. Undervisningen følges i tre udvalgte dage.
Målstyret undervisning
og læring for alle
Video af Filmkompagniet
På Høsterkøb Skole arbejder 3. årgang med en individuel skriftlig litteraturopgave. Alle har samme læringsmål, men der er en differentieret tilgang og indsats for hver enkelt elev. Børnene er inddelt i tre dynamiske grupper efter hvor meget lærerstøtte de har behov for. I filmen følges undervisningen over to dage -- til alle elever er kommet godt i gang.
”Målstyret undervisning og læring for alle – 3. klasse”