top of page

Hanne går ud af 5. klasse på vej til samtalen med læringsvejlederen med en følelse af, at timen har været en af de svære. Hun nåede slet ikke at komme i gang med det planlagte forløb. At introducere målstyret læring i klassen tog meget længere tid og var sværere, end hun havde forestillet sig. Eleverne havde været godt nok med i starten, hvor hun gennemgik de overordnede mål for forløbet, og det gik også ok, da hun sammen med eleverne fik nedskrevet bud på mulige individuelle læringsmål. Men da eleverne derefter enkeltvis skulle nedskrive, hvad de hver især skulle arbejde med for at nå deres mål, var det rigtig svært for dem. Det planlagte faglige indhold var der ikke blevet tid til. Nu skulle det blive godt med en samtale med læringsvejlederen.

 

H: Jeg synes bare, det var helt vildt svært at få eleverne til at formulere deres egne mål. De kopierede bare det, vi havde fundet frem til i fællesskab. Og så tager det så lang tid. Jeg tror ikke, vi når hele det forløb, som jeg har planlagt, hvis det fortsætter på den

måde.

 

L: Så der er to ting, vi skal tale om: Eleverne har svært ved at formulere deres egne mål,og du er usikker på, om du når det, du tænker er vigtigt?

 

H: Ja - hvor starter vi?

 

LV: Lad os starte med det første. Er det nogle relevante mål, I har fundet frem til i fællesskab?

 

H: Ja, det synes jeg. De lægger sig fint op ad de overordnede mål for forløbet, men det er jo ikke den enkelte elevs egne mål.

 

LV: Nu er det jo første gang, I prøver det. Vil det være ok, at de fælles mål er deres udgangspunkt?

 

H:Ja, men de skal jo også kunne formulere nogle mål, der passer lige til dem.

 

LV: Kan man forestille sig, at hvis der skal være fire mål, så kan de tre være nogle af de fælles mål, og eleverne til at begynde med kun skal formulere ét individuelt mål. Det er nok mere overskueligt for dem.

 

H: Ja, og også for mig.

 

LV: Og det er rigtig vigtigt, at det er til at overskue for dig som lærer - ellers falder det fra hinanden.

 

LV: Synes du, du er presset, når du inddrager eleverne i målsætning og evaluering?

 

H: Ja, jeg har en masse fagligt indhold, vi skal arbejde med for at nå de mål.

 

LV: Noget af det, man ved, har stor betydning, når børn lærer, er, at de ved, hvad de skal lære, og at de kan se, at de rykker sig i forhold til målene. For at give plads til det, er man nødt til at skrue ned for aktivitetsmængden - specielt i starten. Og det kan godt være frustrerende.

 

H: Ja, for der er bare så mange ting, jeg vil med de børn...

 

LV: Man bliver nok nødt til at turde tro på, at det godt kan bære, når man bruger en del af sin undervisningstid til at tænke over, hvad man skal lære, og hvad man har lært.

 

H: Jeg kan godt se nogle ting i det, men det er enormt frustrerende at skulle skrue ned for

indholdet. Jeg håber, det bliver nemmere hen ad vejen.

 

...

Et hverdagsglimt

målstyret læring

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

 Horsens Kommune

bottom of page