Eksempler til inspiration
målstyret læring
Læringssyn
- en pædagogiske indsats på Torstedskolen
Gule post-its med udsagn om, hvordan eleverne lærer bedst, fylder bordet. En proces om udvikling af læringssyn er i gang på Torstedskolen.
Lærernes læringssyn danner baggrund for planlægning, udførelse og evaluering af deres undervisning. På Torstedenskolen har man det seneste år arbejdet målrettet med læringssyn som en fælles indsats. Læs om deres proces.
Målstyret læring
- en strategi på Lundskolen
Læringscentret på Lundskolen har taget initiativ til en fælle pædagogisk indsats om målstyret læring. Læs om, hvordan de har udarbejdet en indsatsmodel, der har understøttet en proces for hele skolen i arbejdet med øget fokus på målstyret undervisning og synlig læring.
Åbne opgaver og mål i dansk
- "Månedens udfordring"
Hver måned præsenteres eleverne for en skriftlig opgave, der arbejdes med hele måneden: "Månedens udfordring". Eleverne er med til selv at udvælge mål de ønsker at forfølge i deres arbejde med månedens udfordring. Undervejs i forløbet arbejdes der med feedback.
Powerful Præsentation
- et undervisningsforløb om mundtlige præsentationer
Et undervisningsforløb udformet som en hjemmeside, hvor eleverne opøver deres evne til at lave mundtlige præsentationer med powerpoint som understøttelse. Elevernes læringsproces understøttes af tydelige mål, feedback og selvvurdering.
Målrettede Arbejdsplaner
- differentierede mål og løbende evaluering
På Lundskolen har lærerne Helle Sejer Damkjær og Ditte Thommesen siden 2009 udviklet en metode at organisere undervisningen på, som er styret efter differentierede læringsmål og løbende evaluering i matematik og i fysik/kemi. Metoden består af målrettede arbejdsplaner, der tager udgangspunkt i læringsmål for et forløb. Arbejdsplanerne fungerer samtidig som et arbejdsredskab for eleverne.
Ordkendskab i børnehaveklassen
Eleverne i børnehaveklassen arbejder med at udvikle deres ordforråd gennem dialogisk oplæsning og direkte undervisning i fokusord på varierede måder. Undervisningen er målstyret, og elevernes tilegnelse af fokusordene evalueres løbende og som afslutning på ugens forløb.
Elevens skriftlige selvvurdering
- refleksion over egen indsats oglæring
Elevens selvevaluering er en metode til at opnå nyttig viden om elevens progression. Metoden er brugt på mellemtrinnet på Hattingskolen. Formålet er, at eleven skriftligt reflekterer over egen indsats og faglig læring efter et undervisningsforløb og deler denne vurdering digitalt med læreren. Selvvurderingsskemaet kan fungere som udgangspunkt for en dialog med læreren og medføre, at eleven får mulighed for at tage et større medansvar for læring og at regulere egen indsats.