top of page

tværgående fokusområder

Hvad er læsning og skrivning?

At læse er en aktiv, meningssøgende proces, hvor læseren genskaber indholdet af teksten. Dette sker både ved at identificere de enkelte ord i teksten og ved at aktivere en forhåndsviden om tekstens indhold. Læsning er således en kompleks proces, som involverer mange delfærdigheder, der interagerer med hinanden – på samme tid.

 

Traditionelt defineres læsefærdighed som et produkt af to komponenter, nemlig afkodning og forståelse. Formlen for læsning kan da beskrives som L = A x F (Gough & Tunmer 1986).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afkodning er den proces, som bringer læseren frem til en genkendelse af ordet. Eleverne lærer, at hvert bogstav har sine lyde, og at lyde kan trækkes sammen til ord. For at opnå forståelse af teksten må eleven derudover inddrage en række andre sproglige færdigheder, herunder genrekendskab, ordkendskab og viden om verden (Brudholm 2002).

 

Både afkodning og forståelse er forudsætninger for læsning. Fungerer afkodningen ikke, bliver læsningen en upræcis gætteleg, og er forståelsen ikke til stede, bliver læsningen meningsløst lydarbejde. Derfor må begge faktorer vægtes i læseundervisningen helt fra begyndelsen.

 

Det er også væsentligt, at læseren har et formål med læsningen. Der skal være interesse for og lyst til at nå frem til budskabet i teksten, så afkodningsarbejdet bliver meningsfuldt. Sagt med andre ord: motivation er en underliggende forudsætning for hele læseprocessen.

 

I skriveprocessen ser opgaven anderledes ud. Her kender skriveren allerede indholdet, som skal fastholdes eller kommunikeres til en anden modtager, og udfordringen bliver således at få dette budskab struktureret og indkodet i forhold til hensigten.

 

Læsning, skrivning og mundtlighed er parallelle processer, der udvikles i en sammenhængende progression. Det betyder, at eleverne udvikler deres læsning ved at skrive og deres skrivning ved at læse. Når eleverne læser er der fokus på at forstå tekst, mens eleverne i skriveprocessen producerer - eller fremstiller - tekst. Tekst omfatter i denne sammenhæng både mono- og multimodale tekster, der er produceret både i skrift, tale, billede og lyd. Ofte bruges begrebet literacy som en samlende betegnelse for de kompetencer, som eleverne skal udvikle. Literacy forstås i denne sammenhæng som læsning, skrivning og sprog i forskellige modaliteter, der tilegnes, udvikles og anvendes af børn og unge i forskellige sammenhænge både i og udenfor skolen.

 

De senere års teknologiske udvikling har betydet, at læsning og skrivning ikke mere blot handler om bogstaver og lyd. Elever læser og skriver multimodale tekster med billeder, lyd og tekst, som i et samlet hele fører til forståelse. Tekstbegrebet er hermed udvidet, og eleverne har nye muligheder for at indhente og producere viden - men det kræver undervisning at blive en kompetent bruger af multimodale tekster. Dette afspejles i de redigerede Fælles Mål (UVM 2014).

 

Samtidig har alle elever mulighed for at benytte læseteknologi med oplæsnings- og ordforslagsfunktion. Dette kan kvalificere elevernes arbejde med at lære at læse og skrive samt deres brug af læsning og skrivning for at lære i de forskellige fag. Helt centralt understøtter læseteknologien det inkluderende perspektiv, idet elever i skriftsproglige vanskeligheder kan kompenseres for mangelfulde færdigheder.

 

Læsning

=

Afkodning

x

Forståelse

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page