
Organisering af undervisningen
Det er en klassisk misforståelse, at undervisningsdifferentiering handler om at lave en række individuelle forløb, som er tilpasset den enkelte elevs forudsætninger. Undervisningsdifferentiering betyder, at alle elever er aktive i læringsfællesskabet og kan deltage med afsæt i deres individuelle forudsætninger. Differentieret undervisning er altså IKKE individualiseret undervisning eller niveaudelt undervisning. Derimod er undervisningsdifferentiering en måde at organisere undervisningen på inden for klassefællesskabet ud fra et fælles, overordnet mål. Eleverne arbejder mod samme mål, men de når ikke lige langt mod målet.
Anbefalinger
-
Varier undervisningen med henblik på at give alle elever optimale muligheder for at nå så langt mod målet som muligt
-
Anvend mange forskellige typer af organisering, fx elevinteresser, køn, arbejdstempo, abstrakt eller konkret materiale
-
Strukturer undervisningen så forløbet er så gennemskueligt som muligt. Arbejd i faser, fx. målsætningsfase, udforskningsfase og evalueringsfase, og tydeliggør overgangene
-
Giv eleverne forskellig støtte i forhold til deres forudsætninger for at lære
-
Gør læring synlig i klassen
Opstilling af mål
Klare mål for undervisningen højner elevernes udbytte, og det er derfor vigtigt at tydeliggøre for eleverne “hvad skal vi lære, og hvorfor skal vi det?”. Målene skal gennemgås som indledning til undervisningen og derefter fastholdes i løbet af undervisningen og evalueres afslutningsvis. I en differentieret undervisning vil der være et fælles, overordnet mål for alle elevers læring, som individuelle læringsmål for den enkelte elev kan udfolde sig under. Det er vigtigt, at alle elever kan deltage og bidrage i undervisningen, selvom de ikke når lige langt på vejen mod målene.
Anbefalinger
-
Opstil tydelige mål for det enkelte undervisningsforløb og den enkelte time
-
Fasthold mål og faglige pointer i alle faser af undervisningen sammen med eleverne
-
Afslut altid undervisningen med at samle op på elevernes resultater i forhold til mål og faglige pointer
-
Vær opmærksom på, at alle elever så vidt muligt arbejder med mål på flere niveauer (viden/færdigheder, kompetencer og refleksion/kreativitet)
-
Hav tydelige og høje forventninger til elevernes udbytte - og vær klar med støtte og feedback
Stilladsering og brug af hjælpemidler
En væsentlig måde at differentiere på er at stilladsere den enkelte elevs læringsproces på vejen mod det fælles mål. Da elevernes forudsætninger er forskellige, skal støtten også varieres. Nogle elever skal have hjælp til afkodning fx. med CD-ORD, andre til at skabe overblik og atter andre til at skabe systematik osv.
-
Giv eleverne støtte og udfordringer i forhold til den enkelte elevs læringsmæssige og faglige forudsætninger
-
Brug modellering som metode til at vise elever, hvad en opgave kræver, og hvordan de kan gribe den an
-
Diskuter i teamet, hvordan I bedst kan differentiere i forhold til den enkelte elevs generelle læringsforudsætninger
-
Brug i fællesskab UVD-modellen til strukturering af jeres planlægning (link)
Evaluering - vurdering for læring
Et undervisningsforløb kan struktureres i tre faser (UVD-modellen): målsætningsfase, udforskningsfase og evalueringsfase (vurderingsfase). I evalueringsfasen samles op på elevernes resultater i forhold til de opstillede mål. Samtidig bruges evalueringen til at sætte mål for kommende undervisningsforløb. Men undervisningen evalueres ikke kun, når forløbet er slut - der evalueres også løbende, og eleverne får feedback i forhold til deres arbejde mod målet. Eleverne skal kunne svare på følgende feedback-spørgsmål: Hvor er jeg på vej hen, hvor langt er jeg nået indtil nu, og hvad er mit næste skridt?
-
Giv løbende eleverne feedback i forhold til deres arbejde med målene
-
Lad eleverne give hinanden feedback og lær dem at reflektere over deres egen læringsproces
-
Afslut den enkelte lektion med at give feedforward i forhold til næste lektion (hvad er næste skridt?)
-
Overvej hvordan du kan måle den enkelte elevs fremskridt i forhold til eleven selv i stedet for kun at se elevens resultater i forhold til den samlede klasse (progressionsmåling).
UDVIKLING AF LÆRINGSMILJØER
Anbefalinger - Relationsdannelser
Anbefalinger - Undervisningsdifferentiering
Teamets samarbejde
Teamets samarbejde omkring klasseledelse har en afgørende betydning i forhold til elevernes læring og trivsel. Det er vigtigt at have fokus på klasseledelse samt afklare og skabe en fælles platform for, hvordan teamet arbejder med forskellige temaer indenfor klasseledelse, fx:
-
Lærings- og undervisningsmiljø
-
Undervisningens tilrettelæggelse og gennemførelse
-
Evaluering og feedback
-
Relationer i klassen
-
Analyser, rammer og samarbejde
Anbefalinger
-
Gør det til en fast rutine, at teamet som minimum ved skoleårets begyndelse laver en indbyrdes forventningsafstemning om centrale klasseledelsestemaer og i løbet af året gen-diskuterer og eventuelt reviderer disse (find eksempler på refleksionsspørgsmål her)
Læringsledelse
Læringsledelse har bl.a. fokus på hvordan, læreren leder og understøtter elevernes læreprocesser. Det betyder, at læreren sætter læringsmål op for eleverne, giver feedforward, giver feedback undervejs i processen samt giver en formativ vurdering ved processens slutning. Via dialog med eleverne om deres læringspræferencer, mål og tegn på læring, fastholdes det centrale: fokus på læringen.
Anbefalinger
-
Overvej i teamet, hvordan I vil arbejde med at målsætte, give feedforward/feedback og vurdere - skal alle gøre det ud fra samme parametre?
-
Overvej i teamet, hvordan I tydeliggør faserne med målsætning, udforskning og evaluering (Mere om UVD-modellen finder du ved at klikke her)
-
Overvej i teamet, hvordan man i klassen skal kunne se spor efter læring - både på målniveau, udforskningsniveau og vurderingsniveau (se mere om UVD-modellen ved at klikke her)
De fysiske rammer
De fysiske rammer i skolen har stor betydning for det samlede læringsmiljø i samspil med skolens organisering og den pædagogiske praksis. De 3 områder påvirker og griber ind i hinanden, og kan enten understøtte eller modarbejde hinanden.
De fysiske rum indbefatter skolens konkrete rum og deres indretning, placering af inventar, lys/skygge-forhold, farveholdning, lydmiljø, udsmykning/æstetik, orden/uorden samt de omkringliggende arealer som fx legeplads, sportsareal, amfiteater mv.
Hvis skolens organisering, de fysiske rum og den pædagogiske praksis understøtter de samme overordnede mål for læringsmiljøet, understøtter de i symbolsk forstand hinanden. Derved spiller de maksimalt sammen om at skabe de bedste vilkår for et godt læringsmiljø.Et godt læringsmiljø stiller krav om fleksibilitet, variation og forskellige lettilgængelige muligheder. Variationen i aktiviteter og læringstilgange skal understøttes på forskellig vis.
Anbefalinger
-
Overvej hvordan den fysiske indretning i klasselokalet/de nære omgivelser kan understøtte de tre rum ud fra rum-modellen (studierum, formidlingsrum og praksisrum)
-
Overvej hvordan du/I kan inddrage fx brug af fællesarealer, læsetelt, pudehjørne, hæve-sænke-borde, støjdæmpning, lysforhold, guidende visuelle strukturer/universaldesigns som understøtning af undervisningens mål.
-
Overvej ud fra Inge Mette Kirkebys 5 rum, hvordan du/I understøtter:
• Det sociale rum • Handlingens rum • Det adfærdsregulerende rum • Det betydningsbærende rum • Det stemte rum
Læs mere ved at klikke her
Elevinterviews og medbestemmelse
Elevinterviews er en vigtig kilde til information for de voksne. Eleverne ved ofte selv godt, hvordan de lærer bedst, hvad der gavner deres læring, og hvad der skal til for at fremme et hensigtsmæssigt samspil med de andre børn og voksne. Inddrag derfor elevernes synspunkter, når du/I kan, og når det er relevant. Dialogen med eleverne sætter fokus på læringen og elevernes egen bevidsthed om læreprocesser og behov i processerne. Eleverne lærer mere og trives bedre, når de inddrages. Derfor er elevinddragelse også er et af fokusområderne i reformen. Den medbestemmelse, det fører med sig, er i sig selv motiverende for eleverne og giver medansvar i undervisningen.
Anbefalinger
-
Overvej hvornår eleverne har reel indflydelse på beslutninger, og hvornår de voksne er beslutningstagere
-
Brug elevernes viden som baggrund for at træffe beslutninger
-
Inddrag elevernes synspunkter/viden om dem selv i forhold til deres måder at lære på.
Få yderligere viden på Undervisningsministeriets hjemmeside ved at klikke her
Universal-design
I de forskellige klasser sidder der ofte elever, der har behov for forskellige former for særlige tiltag, fx visuelle støttesystemer, at bevæge sig med jævne mellemrum mv. I stedet for at lave enkelt-løsninger til hver elev, kan mange tiltag med fordel bruges for hele klassen. Det vil sige, at den voksne inkorporerer de forskellige behov i dagens struktur/lektionen, så der bliver taget højde for de individuelle behov undervejs. Alle i klassen kan fx have glæde af en gennemgang af lektionens mål, indhold og arbejdsformer – også med grafisk visuel støtte - ligesom bevægelsesaktiviteter kan indlægges med jævne mellemrum.
Anbefalinger
-
Tænk i universaldesigns og ikke kun individuelle løsninger for enkelt-elever. Hvis man fx har elever, der har behov for at bevæge sig regelmæssigt, så tænk det ind i dagens struktur: Lav fx bevægelsesaktiviteter på vej til og fra læringscenteret, indlæg powerbreaks for alle elever i løbet af modulet, begynd hvert modul med en oversigt over mål, indhold og form med grafiske ikoner/illustrationer, der giver overblik osv.
-
Overvej i teamet hvilke strukturer, der kan understøtte klasseledelsen (link til forskellige strukturer, der underbygger klasseledelse)
-
Fælles aftaler og regler kan synliggøres, så de ikke skal diskuteres
-
Lad der være plads til forskellighed i klassen og vær åben omkring det. Hvis nogle elever har meget særlige behov og brug for helt særskilte aftaler, så tal åbent med de andre elever om det med respekt for den pågældende elev.
-
Overvej balancegangen mellem ydre og indre styring hos eleverne.
Inddrag eleverne i rum til læring
Eleverne kan være med til at definere forskellige "rum" i klasselokalet alt afhængig af aktivitet, så de ved, hvordan der skal møbleres om, når en given aktivitet sættes i gang, fx: "Nu har vi arbejdsform 3" (se nedenstående link), og eleverne ved, at de skal opstille gruppeborde.
Anbefaling
-
Inddrag eleverne i, hvordan klasselokalet kan indrettes til forskellige arbejdsformer - se fx nedenstående link
-
Ophæng på væggen i egen klasse billeder af 4 forskellige arbejdsformer, som skifter alt efter aktivitet. Formen anvises med en stor pil. Hvis arbejdsformen skifter i løbet af en undervisningstime, flyttes pilen derhen, så det er tydeligt, at der nu er et skifte.
Se forskellige arbejdsformer ved at klikke her
Anbefalinger - Klasseledelse
Brug trivselsmålinger som udgangspunkt for dialog
De obligatoriske trivselsmålinger gennemføres via elektroniske spørgeskemaer, som eleverne besvarer online. Målingerne giver en række data over elevernes trivsel på klasse-, årgangs- og skoleniveau, ligesom der kan filtreres på køn. Trivselsmålingerne giver et øjebliksbillede af elevernes trivsel fordelt på en række undertemaer, fx psykiske og fysiske velbefindende, faglige og personlige kompetencer samt deres oplevelse af støtte og inspiration fra omgivelserne. Trivselsmålinger skal gennemføres én gang årligt for elever i SFO, indskoling, mellemtrin og udskoling for få et helt skolebillede af elevernes trivsel. For at trivselsmålingerne skal give mening, og resultater kan anvendes fremadrettet er det vigtigt med en god proces.
Anbefalinger
-
Nedsæt en arbejdsgruppe med repræsentanter for ledelse, personale fra de forskellige afdelinger og elever fra elevrådet
-
Planlæg forløbet og aftal rollefordeling, fx hvem der introducerer til undersøgelsen og følger op på resultater
-
Lav en elektronisk arbejdsmappe, som er tilgængelig og synlig for de relevante personer
-
Forbered eleverne til, hvad målingen handler om og vigtigheden af deres besvarelser, samt hvad de skal gøre, hvis de går i stå eller ikke forstår, hvad der bliver spurgt om
-
Brug eventuelt ældre elever til at hjælpe, når de yngre elever skal besvare
-
Arbejdsgruppen vurderer og fortolker resultaterne og udarbejder en handlingsplan for det videre trivselsarbejde - koblet til skolens værdiregelsæt og undervisningsmiljøvurderinger
-
Følg op i hver klasse med en præsentation af resultater og brug tid på en dialog i klassen herom - både for at få mere ‘kød’ på resultaterne og for at tale om trivslen i klassen fremadrettet
-
Forældre orienteres og inddrages i relevant omfang.
Find mere information om trivselsmålinger på Undervisningsministeriets side, her og på Dansk Center for Undervisningsmiljø, ved at klikke her.
Gør skolens værdiregelsæt
med antimobbestrategi kendt og aktivt
Skolens værdiregelsæt beskriver skolens værdier og retningslinjer for det gode lærings- og undervisningsmiljø, for ro og orden samt samarbejdet om trivsels- og antimobbestrategi. Det tydeliggør også retningslinjer for overtrædelse af værdiregelsættet. Værdiregelsættet skal godkendes af skolebestyrelsen og udmøntes ud i de enkelte klasser for at virke helt konkret til gode relationer og trygge læringsmiljøer for alle elever. Skolens værdiregelsæt med trivsels- og antimobbestrategi skal ikke kun være fine ord på papiret. Det skal have et aktivt liv og være kendt af alle i hele skolens organisation.
Anbefalinger
-
Skab en god proces om udarbejdelse af værdiregelsættet
-
Sæt mest fokus på værdier og retningslinjer - mindre på regler
-
Gør noget ud at formidle det til elever, forældre, personale osv.
-
Hvordan er ansvarsfordelingen mellem elever, forældre, personale og ledelse?
-
Vær tydelig om, hvilke ressourcepersoner skolen råder over - og til hvad
-
Hvor kan man som elev, forældre og personale hente råd og vejledning?
-
Brug værdiregelsættet som afsæt for dialog om det gode lærings- og undervisningmiljø og tag det eventuelt op til revision i forbindelse med undervisningsmiljøvurderingerne og trivselsmålingerne.
Find inspiration og skabelon til værdiregelsæt her
Gør teamsamarbejdet stærkt
Relationsdannelse og relationskompetence er vigtigt at have et professionelt fokus på i teamet. Teamsamarbejdet består jo af relationer, der gerne skal være præget af konstruktiv professionalisme. Relationsdannelse er hele tiden i spil og betyder noget - også for det professionelle miljø. Den enkelte lærer eller pædagog er en del af et større professionelt og kollegialt fællesskab, hvor positioner er til forhandling. Man er dog aldrig alene om at skabe vilkårene for de gode relationer mellem hinanden i personalegruppen og til eleverne og forældrene. Ligesom man heller ikker er alene om at skabe de gode lærings- og undervisningsmiljøer i skole og SFO. Samarbejdet er essentielt. Særligt i den nye folkeskole, hvor elevernes trivsel og målrettede læring er i centrum - med øget tillid og troværdighed til skolen, dvs. skolens ledelse og personale.
Anbefalinger
-
Brug teamet til professionel refleksion over relationsdannelse og relationskompetencer i teamet i forhold til jeres elever og forældre: hvor og hvorfor fungerer det godt - hvor er der udfordringer, osv.?
-
Brug ressourcerpersoner som læsekonsulent, læringsvejleder, AKT-vejleder, matematikvejleder, læringscentret osv. i teamets samarbejde, når I sætter fokus på udvalgte emner og børn
-
Brug teamet til at formulere læringsmål og undervisningsforløb samt til at arbejde fokuseret med evaluering formativt og summativt (se under temaerne Progressionsmåling og Målstyret læring)
-
Brug teamet til at skabe et smidigt professionelt miljø med åbenhed, parathed til at sparre og prøve nyt samt til at skabe et professionelt sikkerhedsnet i den nye folkeskole.
Inddrag eleverne og deres perspektiver
Relationsdannelse og et godt lærings- og undervisningsmiljø med masser af trivsel for eleverne hænger også sammen med at blive lyttet til som elev og være aktiv deltagende på forskellige niveauer. Elever er på mange måder eksperter på eget liv og deres stemmer skal inddrages uden fordomme i trivselsarbejdet. Der knytter sig social læring, personlig mestring og demokratisk dannelse til deltagelse og inddragelse. Børn og unge har ressourcer og potentialer, der skal tages i brug på en anerkendende måde. Det er kendt fra elevrådsarbejde og skolepatruljen, som hjælper de andre elever sikkert frem i trafikken. Men elever kan også indgå i trivselsarbejdet på flere måder, ligesom det er vigtigt at lytte til og tage elevernes udtalelser seriøst.
Anbefalinger
-
Organiser elever i legepatruljer
-
Dan venskabsklasser mellem de ældre og yngre elever - hele vejen op i skolen eller kun for de nye børnehaveklasser
-
Lav et trivselsudvalg af elever og forældre, fx i forbindelse med Skolernes Trivselsdag
-
Lav makkerskabsordninger, der skifter, fx i forhold til lektier, praktiske ting i klassen, sociale spilleregler, toiletengle, bevægelse osv.
-
Organiser elevmægling til at håndtere konflikter for yngre elever i og mellem frikvarterer
-
Gør trivselsmedarbejdere/AKT-vejledere og andre ressourcepersoner tilgængelige på skolen på udvalgte tidspunkter
-
Skab ventiler for elever, der er urolige eller kede af at komme i skole - lyt og find løsninger
-
Inddrag eleverne aktivt i faglig evaluering af sig selv og hinanden - på en konstruktiv måde
-
Inddrag elevernes kreative løsning i forhold til indretning og måder at fremme samarbejde og gode relationer på
-
Brug eleverne aktivt til gennemførelse af, vurdering og formidling af trivselsmålinger og undervisningsmiljøvurderinger
Se mere på trivsels- og antimobbeportalen, Sammen mod mobning, her, på Børnerådets hjemmeside, her, Børns Vilkår her og på Red Barnets Hjemmeside, ved at klikke her. Endelig er der også materiale af hente på Danske Skoleelevers hjemmeside her
Konstruktiv konflikthåndtering og elevmægling
Konflikter er en naturlig del af et socialt liv - et socialt fællesskab. Der opstår både konflikter i den enkelte og med andre i omgivelserne. Vi håndterer alle konflikter - blot ikke altid konstruktivt. I skolen er det vigtigt, at personalet ikke er bange for at håndtere konflikter. Det kan gøres på mange måder, og nogle gange foregår det bedst ved at lægge en dæmper på en opkogt situation. Den mest bæredygtige måde at håndtere konflikter konstruktivt er gennem dialog, så der opstår læring, der rækker ud over her-og-nu følelse. Det gælder konflikthåndtering i forhold til kolleger, forældre og elever - samt elever imellem.
Det kræver viden om konflikter, deres op- og nedtrapning, konfliktopløsende sprog og kommunikation mv. Men det kræver også at prøve sig frem med en konstruktiv tilgang - uden at angribe, nedgøre, ignorere eller pålægge sig selv og andre skyld. For konflikter, skyld, følelsen af at være forkert osv. har betydning for elevernes trivsel, læring, identitet og glæde ved at gå i skole.
Anbefalinger
-
Organiser temaaften om konstruktiv konflikthåndtering - for personale og forældre
-
Brug anbefalinger og retningslinjer fra ikke-voldelig kommunikation til kommunikation med elever og forældre
-
Gør brug af konflikttrappen i undervisningen og brug den sammen med eleverne til at trappe konflikter ned
-
Lav kursusforløb for elever på fx 6. klassetrin i konflikthåndtering og mægling
-
Organiser eventuelt elevmæglere, der kan mægle i og mellem udvalgte frikvarter mellem yngre elever
-
Brug mæglingsprincipper i tilspidsede kommunikationssituationer.
Find relevante artikler og metoder på DCUM's hjemmeside:
Markér Skolernes Trivselsdag
Den første fredag i marts måned er officielt udnævnt til Skolernes Trivselsdag. Det er sket som følge af det nationale trivselssamarbejde i regi af Trivselserklæringen mellem alle de centrale parter inden for grundskolen, herunder også interessenter som Børnerådet, Børns Vilkår, Red Barnet, Det Kriminalpræventive Råd og Dansk Center for Undervisningsmiljø.
Anbefaling
Markér dagen. Det skaber opmærksomhed og fælles traditioner om trivsel at markere Skolernes Trivselsdag. Brug den nationale dag i marts eller en anden dag, hvor det passer i skolens årsplan. Dagen kan markeres med fælles aktiviteter opdelt i fx spor eller på tværs af årgange og afdelinger. Det anbefales, at planlægningen af dagen sker i en arbejdsgruppe bestående af lærere, pædagoger og elever samt eventuelt forældre. Aktiviteter kan eksempelvis være:
-
samarbejdsøvelser
-
øvelser i kommunikation (sprogbrug, kropssprog og konstruktiv dialog/girafsprog)
-
drama, evt. forumteater, dans
-
mindfullness, afspænding og taktil kropsmassage
Se mere om markering af Skolernes Trivselsdag på her
Relationskompetence:
Hvad er det? Hvordan gør du?
Børn og unges udvikling, identitetsdannelse, trivsel og læring er afhængig af kvaliteten af den relation, de har til de voksne, der omgiver dem. Helt grundlæggende forstår og skaber vi os selv gennem mødet og relationen mellem andre. Lærere og pædagogers relationskompetence er derfor helt afgørende. Inspireret af systemisk teori, ICDP programmet og Dansk Clearinghouse, kan relationskompetence defineres som en professionel evne til at anerkende og møde et andet menneskes behov på det sted, hvor det menneske befinder sig. Relationskompetence bæres af den professionelle voksne, der har har indsigt i, overblik over og særlig opmærksomhed på at håndtere relationer med elever og forældre konstruktivt i interaktionen, i situationen og med et perspektiv på den autoritet, man har som professionel. Inspireret af Hundeide og ICDP skal den professionelle voksne have særligt fokus på otte samspilstemaer:
DEN FØLELSESMÆSSIG DIALOG:
-
Vis glæde for eleven
-
Se elevens initiativ - justér dig
-
Inviter til samtale - lyt og svar
-
Giv eleven anerkendelse - for det, eleven kan
DEN MENINGSSKABENDE DIALOG:
-
Fang elevens opmærksomhed
-
Fasthold elevens opmærksomhed - vis følelser og entusiasme
-
Forbind elevens oplevelse - uddyb og forklar
DEN GUIDENDE/VEJLEDENDE DIALOG:
-
Fortæl eleven, hvad han/hun må og skal - sæt en konstruktiv ramme. Trin for trin.
Anbefaling
BRUG SAMSPILSTEMAERNE TIL:
-
Selvevaluering af dine relationer og handlinger i forhold til en eller flere elever
-
Introduktion og debat på teammøder
-
Forberedelse til forældremøder
-
Kollegial feedback og samarbejde
Læs mere om relationskompetence på portalen Bliv Klog, her.
Master i Læreprocesser ved Lisbeth Alnor Christensen, klik her
Eller her: artikel fra DPU om Lærerkompetencer og elevers læring
Skab ro, orden og tryghed
Genkendelighed, strukturer, rammer, tryghed, ro og orden har betydning for elevernes trivsel og deltagelse i de skiftende relationer og fællesskaber, som de er en del af i løbet af hverdagen i skolen. Forskning i læring, inklusion, relationsdannelse og mobning viser, at læreren er en af de vigtigste personer for elevernes trivsel og læring. For mange og for skiftende lærere, der ikke er ser eleverne som dem, de er, og ikke kan samarbejde med kolleger, kan fx ødelægge en velfungerende klasse. Lærere og pædagoger er autoriteter, og deres relation til eleverne har afgørende betydning for den enkelte elevs læring og trivsel samt for den kultur og det fællesskab, der opstår i og omkring en klasse. Relationen skal derfor være båret af tillid, så eleven ved, at læreren/pædagogen er troværdig. Hvordan personalet italesætter og performer deres autoritet kommer til udtryk via de strategier, som de bruger til at skabe ro, orden, læring, samvær og selv indgå i fællesskabet - under ét kaldet klasseledelse.
Anbefalinger
-
Mød til tiden - helst 5 minutter før lektionen starter
-
Hils på alle elever, så de føler sig sete og velkomne
-
Brug klassens sociale spilleregler aktivt og positivt - opbyg gerne fortællinger sammen med klassen om fælles oplevelser, læring osv.
-
Vær opmærksom på, om der opstår uheldige alliancer mellem elever og mellem elever og lærere, fx negativ/positiv udpegning og stempling eller humor der virker med foragt
-
Hav positive forventninger og fremhæv samarbejde og værdighed i klassen ved at fokusere på dét, der lykkes
-
Opbyg fællesskabende og tilbagevendende traditioner og skab genkendelighed i hverdagen
-
Skab tydelige rammer og strukturer for orden, ro og aktiviteter i og uden for klasserummet og for frikvartererne - inddrag eleverne aktivt som idéudviklere og giv dem skiftende roller/funktioner, fx lektieguide, toiletengle, lærings- og huskemakkere, ordensdukse osv.
-
Vær tydelig om dagens aktiviteter og læringsmål samt brug feedback konstruktivt
-
Sæt relations-, lærings- og trivselsspor i rummet, fx gennem indretning, forskellige arbejdsrum/processer i rummet kræver forskellige adfærd, udsmykning, illustrative fortællinger om elevernes læring, oplevelser og interesser samt skab let adgang til diverse læringshjælpemidler, så det ikke virker ‘mystisk’ og anderledes
-
Dæmp lydniveauet, så støj reduceres, fx ved at sætte lyddæmpende materialer under bordene, have indendørssko, lydabsorberende materialer på vægge osv.
-
Koncentrer lyden for de elever, der let forstyrres, fx gennem brug af headset, evt. lydforstærkende
-
Vær opmærksom på lyskilder og luftmiljøet - det betyder en del for koncentrationen - og gør varieret brug af motion og bevægelse
-
Skab nærvær med dine elever ved at have en arbejdsstrategi/aftale med andre personaler, der kan bruges til at håndtere uro og akut opståede konflikter i klassen.
Se mere her
Skab tydelige forventninger i skole-hjemsamarbejdet
Kommunikation og medejerskab i mellem forældre og skole er helt centralt i skolens forældresamarbejde.
Et godt forældresamarbejde er kendetegnet ved forældrenes involvering og engagement i barnets skole, en smidig og fleksibel kontakt mellem skole og forældre samt en balance mellem klar kommunikation fra skolens side og åbenhed i forhold til dialog omkring forskellige behov og problemstillinger.
Ifølge folkeskolereformen af 2013 skal de enkelte skolebestyrelser vedtage nogle forventningsprincipper. Principperne kan fx beskrive, hvilke forventninger skolen har til forældrenes deltagelse i forældremøder, skole-hjem-samtaler og faglige eller sociale aktiviteter på skolen.
Anbefalinger
-
Skriv klart ud, hvad I som team forventer forældrene deltager i og bakker op om, og mind evt. forældregruppen om det ved hvert skoleårs begyndelse
-
Husk ikke at forvente det samme af alle forældre - differentier
-
Skriv forældrebreve/henvendelser i et enkelt og klart sprog
-
Lad være at “bombardere” din forældregruppe med information
-
Spørg hvordan forældre-kontakten fungerer - og justér
-
Lav et beredskab for akutte situationer, der kræver forældrenes involvering - og informer forældrene herom
-
Brug teamet/læringsvejlederen/AKT-vejlederen til sparring om et godt forældresamarbejde - også helt konkrete situationer.
Find mere inspiration til skole-hjemsamarbejdet på Forældrefiduser, klik her
Styrk relationerne mellem elever på tværs af klassetrin
Der er mange måder at styrke relationerne mellem eleverne på tværs af klassetrin. Her nævnes to udbredte måder, som er med til at skabe kendskab til hinanden og tryghed i skolen.
Anbefalinger
-
Brug legepatrulje med et mål om at få børn til at aktivere andre børn til leg og bevægelse i frikvartererne. De ældre elever bliver uddannet til legepatruljer på én-dagskurser. På skolen er det legepatruljens opgave at sætte gang i legen for de yngre skoleelever. Legepatruljen er derfor med til at mindske mobning og give en tryg skolegang for de mindste elever. Med en legepatrulje er der altid nogle at lege med, og større elever bliver forbilleder for og lærer at tage hånd om de yngre elever.
-
Brug venskabsklasser, hvor børnehaveklasser fra starten kobles sammen med en klasse på et højere klassetrin. Konstellationen sikrer omsorgstræning den ene vej og tryghed den anden vej. Hvis venskaberne mellem klasserne skal opstå og være relevante, kræver det et minimum af fælles aktiviteter, der kan bygge venskabet op. Det anbefales, at der minimum er 2 aktiviteter årligt, fx læsemakkerprojekt, julefrokost, rundbold, binde snørebånd.
Se mere ved at besøge hjemmesiden Legepatruljen, klik her, eller ved at besøge DCUM, hvor du finder følgende artikler:
Store elever som heltefigurer for de små elever
Styrk samarbejdet mellem pædagoger og lærere
Pædagoger og lærere har forskellige faglige indgange og kompetencer til at håndtere de samme børn og forældre i skole og SFO. I den nye folkeskole er det oplagt at styrke samarbejdet mellem pædagoger og lærere - især hvad angår relationsdannelse og trivsel, men også bevægelse, sundhed og understøttende aktiviteter.
Anbefalinger
-
Inddrag pædagoger i inklusionsarbejdet i skole om at skabe trygge rammer og fællesskabende aktiviteter samt pædagogisk arbejde med forskellige elever
-
Inddrag lærere i, hvordan børn kan opleves helt anderledes i andre situationer i SFO’en - de forskellige tilgange til barnet og fællesskabet kan medvirke til at skabe nye praksisser og mere trivsel og læring for børnene
-
Prøv jer frem med at bruge rum og rammer til forskellige formål
-
Opbyg en fælles viden og faglighed om børns sociale læring og læringspotentialer, hvor der stilles passende krav og høje forventninger til børnene - og hvor de voksnes autoritetsstrategier kan drøftes i et professionelt rum
-
Samarbejd om understøttende aktiviteter, herunder også de sociale og trivselsfremmende - samt i forhold til forældrene
Se mere på INklusion - Viden og Udvikling her og på Undervisningsministeriets hjemmeside, artikel om samarbejde mellem lærere og andre medarbejdere, her




