top of page

0-3 år

For det lille barn begynder kommunikationen med den fælles opmærksomhed, hvor det i samspil med en voksen er koncentreret om deling af oplevelser i gensidig følelsesmæssig kontakt. Barnet trives bedst med, at det samme sker igen og igen. Barnet erfarer gennem konkrete handlinger. Det betyder, at ord nemmest bliver lært, når behovet er eksisterende. Ordet skal altså give mening i relation til det, der aktuelt sker og optager barnet.

 

Efterhånden kommer samspillet og kommunikationen til at handle om emner, der ligger uden for ”tosomheden”. Der fokuseres på ting og hændelser, begge er involveret i, noget der kan snakkes om, uden det er en ”her og nu”-oplevelse. Interessen for sådanne emner er den spæde start på den situationsuafhængige samtale om verden uden for barnets helt nære sfære.

 

Der udvikles en grundlæggende opmærksomhedsfunktion, som er af altafgørende betydning for barnets udvikling og læring resten af livet. Gensidigheden, det fælles fokus og de fælles aktiviteter fremmer og skaber et nuanceret og alsidigt sprog.  Samtidig oplever barnet sig selv som en værdifuld medspiller i interaktiv kommunikation. Derfor anbefales det at indgå i hyppige dialoger med barnet helt fra barnet er spæd – altså lang tid før barnet begynder at sige ”rigtige” ord.

 

Det lille barns pludren kan beskrives som en imitation af sproget. Barnets pludren bliver gradvist mere og mere nuanceret, og barnet øver sig så at sige på sproget. Derfor giver det rigtig god mening at deltage i barnets samtale ved at snakke med barnet, holde pause og vente på ”svar”, tolke svaret for så at svare tilbage. Dermed introduceres barnet til den fælles kommunikation og regler for turtagning, som anvendes livet igennem.

 

Forskning viser, at helt små børn foretrækker Child Directed Speech, populært kendt som babysnak, da det er lettere at forstå (Fernald 1991).

 

 
Der er 5 karakteristika for den sproglige tilegnelsesproces:
  • Den helt tidlige sprogtilegnelse er afgørende for barnets senere læring

  • En tidlig sproglig indsats = en lille indsats med stor succesrate

  • En sen sproglig indsats = en stor indsats med lille succesrate

  • Der er en meget stor variation i, hvornår børn tilegner sig sproget. Termen ’alderssvarende sprog’ spænder vidt

  • Barnets sproglige og sociale kontekst interagerer i sprogtilegnelsesforløbet

 

© 2014 Tværgående Enhed for Læring

Horsens Kommune

 

bottom of page